Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fem Moving Sweden-filmer får världspremiär i Göteborg

Foto: Svenska Filminstitutet.

I måndags belönades Moving Sweden-filmen Min faster i Sarajevo med Guldbaggar för Bästa regi och Bästa kvinnliga biroll. Kortfilmen Baby var guldbaggenominerad och bioaktuella Småstad har hyllats av kritikerna och charmar biopubliken i hela landet. Nu är det dags att presentera fem nyproducerade Moving Sweden-filmer som har världspremiär vid Göteborg Film Festival.

– Det är precis ett år sedan Min faster i Sarajevo och Baby hade världspremiär i Göteborg för utsålda hus. Nu har fem nya, minst lika berörande och nyskapande, Moving Sweden-filmer världspremiär i helgen. Jag längtar efter att se filmerna med publik och att få prata om konstnärligt innehåll. It’s Moving! säger Helen Ahlsson filmkonsulent Moving Sweden på Filminstitutet.

Läs mer om filmerna, visningarna och Moving Swedens tre event under Göteborg Film Festival här (saxat från festivalprogrammet):

Den Störste (längd 50 min)
Regi: Fijona Jonuzi
Manus: Louise Löwenberg, Eva Johansson, Fijona Jonuzi
Producent: Erik Hemmendorff
”Micke är den nordiska teaterns Zlatan”, säger regissören Thommy i Fijona Jonuzis Den störste där alla eventuella likheter med verkliga personer är avsiktliga. Eva Johansson och Louise Löwenberg levererar ett träffsäkert, humoristiskt och rörande porträtt av två manliga kultfigurer som stångas mot varandra om makten över en föreställning de ska sätta upp tillsammans.

Lördag 28 januari 20.00 Biopalatset 9
Söndag 29 januari 12.15 Biopalatset 9
Fredag 3 februari 16.00 Biopalatset 7
Lördag 4 februari 22.00 Biopalatset 7

Hold Me Down (längd 28 minuter)
Regi och manus: Niclas Gillis
Producent: Anette Brantin
En ung mamma i New York hittar inte något annat sätt att försörja sig än att strippa. Smärtsamt välspelat och trovärdigt in i minsta detalj av en ensemble där alla har egna erfarenheter av sina roller.

Visas ihop med:

Möte om eftermiddagen (längd 45 minuter)
Regi: Åsa Kalmér
Manus: Henning Mankell
Producent: Martin Persson
Hon vill skiljas, städa före döden – men han vägrar. Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom gör det gamla paret som inte står ut med varandra annat än som minnen och tänkt struktur, i denna bearbetning av en radiopjäs med manus av Henning Mankell.

Söndag 29 januari 12.30 Göta 1
Tisdag 31 januari 15.00 Haga 2
Fredag 3 februari 14.00 Biopalatset 7

I Will Always Love You, Kingen (längd 31 minuter)
Regi och manus: Amanda Kernell
Producent: Kaj Snijder, Andreas Emanuelsson
Conny får panik och drar från sin flickväns förlossning. Det är minus 30 och bländande vackert snölandskap i ett litet samhälle i norra Norrland. Ryktet sprids såklart som en löpeld och han är inte välkommen någonstans. Vad ska han göra för att bli förlåten?

Visas ihop med:

2060 (längd 45 minuter)
Regi: Henrik Hellström
Manus: Therese Bringholm
Producent: Tobias Bringholm
Rikemansänkan Amanda (Marie Göranzon) tvingas sälja huset när hennes man dör och flytta till ett äldreboende för fattiga. I en dystopisk men samtidigt lekfull framtidsvision om hur dagens unga kommer spendera sin tid som pensionärer upptäcker Amanda vad som verkligen betyder något i livet.

Söndag 29 januari 20.00 Haga 1
Måndag 30 januari 1500 Haga 1
Fredag 3 feb 12.00 Biopalatset 7

Moving Sweden i seminarieprogrammet på Göteborg Film Festival:

Söndag 29 januari 19.30–19.50 – Bar Talk: Moving Sweden – regissörerna
Plats: Kafé Magasinet
Vi har bjudit in regissörerna Amanda Kernell (I Will Always Love You, Kingen), Henrik Hellström (2060), Åsa Kalmér (Möte om eftermiddagen), Niclas Gillis (Hold
Me Down) och Fijona Jonuzi (Den störste) till en stunds avslöjande prat mitt i barsorlet.
Barsnackare: Camilla Larsson, ansvarig för seminarieprogrammet på Göteborg Film Festival.

Fredag 3 februari 9.00–11.00 – Moving Sweden – Seminarium: Reflektioner från experterna
Plats: Biopalatset 5
Moving Sweden har bjudit in fyra internationella experter för att reflektera över filmerna och de kreativa val som gjorts, samt visa klipp för att belysa sina personliga åsikter.
Panel: Alissa Simon, Variety och Palm Springs Filmfestival, Marcin Łuczaj, New Europe Film Sales, Roberto Olla, Eurimages och Silje Riise Næss Norska Filminstitutet.
Filmskapare: Amanda Kernell, Therese Bringholm, Henrik Hellström, Åsa Kalmér, Niclas Gillis, Fijona Jonuzi, Eva Johansson, Louise Löwenberg.
Producenter: Erik Hemmendorff, Anette Brantin, Martin Persson och Tobias Bringholm.
Moderator: Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden, Svenska Filminstitutet.

Fredag 3 februari 17.00–17.45 – Actor’s talk: Gunnel Lindblom och Sven-Bertil Taube
Plats: Auktionsverket Kulturarena
Om konsten att hålla sig ständigt öppen och ung i sinnet, trots att kroppen åldras.
Medverkande: Gunnel Lindblom och Sven-Bertil Taube.
Moderator: Nisti Stêrk, skådespelare och festivalchef.

Moving Sweden – starka berättelser i nya format. Moving Sweden är en lågbudgetsatsning som i princip fullfinansierar åtta till elva projekt per år. Hittills har 31 projekt beviljats. Moving Sweden ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala filmresurscentrum, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Väst.

Svenska Filminstitutet på festivalen:
Läs om Filminstitutets övriga seminarium, filmvisningar och speeddejting med konsulenterna på filminstitutet.se/Goteborg

Utöver Moving Sweden finns en unik chans att på Göteborg Film Festival ta del av de senaste svenska spelfilmerna, dokumentärerna och kortfilmerna. Länk till hela festivalens program här>>

Stockholm, 25 januari 2017

Fem Moving Sweden-filmer får världspremiär i Göteborg (Mobile)

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute.