Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

The Nile Hilton Incident vann stort pris på Sundance

Fares Fares i The Nile Hilton Incident. Foto: Scanbox Entertainment.

På lördagskvällen stod det klart att Tarik Salehs The Nile Hilton Incident vunnit juryns stora pris i World Cinema Dramatic Competition på amerikanska Sundance Film Festival. Den svenskproducerade filmen har blivit utvald till denna internationella tävling med tolv filmer, bland närmare två tusen anmälda bidrag.

Tarik Saleh har både skrivit manus och regisserat The Nile Hilton Incident, en thriller som utspelar sig i Kairo, med Fares Fares i huvudrollen. Filmen hade sin världspremiär på festivalen och får svensk biografpremiär under hösten 2017.

– Mottagandet av vår film har varit överväldigande. Jag är rörd över reaktionerna, säger Tarik Saleh efter prisceremonin.

Filmen utspelar sig i Kairo några veckor innan revolutionen bryter ut i slutet av januari 2011, då poliskommissarie Noredin får mordet på en känd sångerska på sitt bord. Han inser snart att det inte är meningen att fallet ska bli löst, då tydliga kopplingar finns till personer nära presidentens inre krets.

2008 hittades den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim med halsen avskuren på ett hotellrum i Dubai. Mordet och efterföljande rättegång inspirerade Tarik Saleh till att skriva manuset till The Nile Hilton Incident.

– Ända sedan jag läste Tariks manus för första gången har jag varit övertygad om att vi skulle göra en film i världsklass. Att vinna i Sundance är ett kvitto på att vi lyckats, säger filmens producent Kristina Åberg på Atmo. The Nile Hilton Incident är Tariks och min måste-film. Inget kunde stoppa oss, Tarik är en regissör med en fantastisk förmåga att förmedla sin vision så att alla strävar åt samma håll. Så skapas magi.

Kristina Åberg och Tarik Saleh driver tillsammans produktionsbolaget Atmo. De har tidigare bland annat gjort Tommy (2014) och Metropia (2009).

The Nile Hilton Incident är en samproduktion mellan Sverige, Danmark och Tyskland, med stöd från bland annat SFI, DFI, Eurimages. Skådespelare och filmteam är från USA, Frankrike, Sverige, Egypten, Marocko, Tyskland och Danmark.Svenska samproducenter är Film i Väst, SVT, Nordsvensk Filmunderhållning, Chimney och Scanbox.

The Nile Hilton Incident får svensk biografpremiär under hösten 2017 genom Scanbox Entertainment.

Källa: Scanbox Entertainment .