Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från Göteborg till Berlin

Amanda Kernell (regissör, Sameblod), Lene Cecilia Sparrok (huvudrollsinnehavare) och Lars G Lindström (filmens producent) tar emot Dragon Award på Göteborgs filmfestival i helgen. Foto: Filminstitutet.

I dag, måndagen den 6 februari, är det samernas nationaldag och 100-år sedan det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Samtidigt är Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod på allas läppar. I helgen vann filmen Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival. Ett pris där en summa på en miljon kronor medföljer. Även filmens fotograf Sophia Olsson belönades med ett pris. Härnäst visas filmen på Berlins filmfestival i sektionen Berlinale NATIVe.

Sameblod har sedan världspremiären på Venedigs filmfestival i september gått ett segertåg runt världen. Den har, förutom i Göteborg, tävlat/visats i Toronto, Busan, Tokyo och på Sundance filmfestival. På tisdag 14 februari och torsdag 16 februari visas filmen på Berlins filmfestival i sektionen Berlinale NATIVe.

Sameblod berättar historien om den samiska tonårsflickan Elle Marja som bestämmer sig för att ge upp sin samiska identitet och söka ett nytt liv i Uppsala.

Filmen blev nyligen såld till USA och ytterligare ett tiotal länder inklusive Japan och Kanada. Filmen säljs av LevelK.

Mer svenskt på Berlins Filmfestival:

Victor Lindgrens film Kometen är som enda svenska kortfilm uttagen till tävlan på Berlins filmfestival i sektionen Berlinale Shorts.

Petter Lennstrands långfilm Upp i det blå, dokumentären Loving Lorna av Jessica Karlsson och Annika Karlsson, samt kortfilmerna Min homosyster av Lia Hietala och Adam Marko-Nords animerade Jazzoo är alla uttagna till tävlan i barn- och ungdomssektionen Berlinale Generation.

Kometen och Min homosyster tävlar dessutom båda i Teddy Awards kortfilmsektion. Teddy Award är ett av de finaste HBTQ-filmpris en film kan få.

Den svenska skådespelaren Karin Franz Körlof är uttagen av European Film Promotion som en av tio Shooting Stars på Berlins filmfestival 2017.

Svenska samproduktioner som är representerade i Berlin:

Competition
Spoor av Agnieszka Holland (PL/GE/SE/CZ/SL)
Out of Competition
Viceroy’s House av Gurinder Chadha (IN/UK/SE)
Panorama
Kongens nei av Erik Poppe (NO/SE)
Generation Kplus
Oskars Amerika av Torfinn Inversen (NO/SE)
Generation 14plus

Into the Blue av Antoneta Alamat Kusijanović (HR/SL/SE)

Berlins filmfestival pågår 9-19 februari.

Stockholm 6 februari 2017

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute.