Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Caravan mässan i Kista med trevlig inramning

Dethleifs barnkammarhusvagn. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion.

Caravanmässan var en stor och välbesökt mässa med många husbil och husvagnsintresserade. De flesta större märkena som LMC , Dethleffs , Hobby, KABE och Knaus fanns på plats med många olika typer av husbilar och husvagnar. Besökarna kunde även njuta av lite skön underhållning under mässan med komikern David Batra och sångerskan Pernilla Wahlgren som uppträdde där varsin dag.

Caravanmässan har blivit en stor succé sen de slog samman husvagnar och husbilar in samma mässa. De fick en strid ström av besökare som kom för att se nyheter, få lite hjälp och rådgivning om eventuella inköp . Räckte inte detta så fanns det till och med underhållnin g att skratta eller njuta av som komikern David Batra och sångerskan Pernilla Wahlgren under fredagen respektive lördagen.
De största märkena fanns såklart på plats som Hobby, Kabe, LMC och Deithleffs med flera.
På en stor mässa som denna har de förutom massor med husvagnar och husbilar även en massa fina tillbehör. Det kan vara cyklar, stolar och olika inredningsdeteljer som höjer camping / boende – kvaliten . Bilarna kanske har extra bra köregenskaper med bra servo eller ABS för ökad trygghet.

En del märken som tex LMC har flera olika planlösningar att välja mellan. Så ekipaget passar oss så bra som möjligt. Då dessa husbilar och husvagnar kostar en del, men kan vara ett bra alternativ till sommarstuga speciellt  bra då man vill vara lite mobila. För utom semester , nöjesresor så används ju ofta husbilar och husvagnar för  säsongsarbetande eller långtidsboende som ett billigare alternativ.

Under mässan hade de en speciellt utvald jury som delade ut pris för olika kategorier som helintegrerad, halvintegrerad ,och andra varianter husbilar och olika husvagnar.

Under torsdag eftermiddagen den 16 februari utsågs vinnarna av branschpriset ”Best In Show”.Juryn beståendoiiiie av Stefan Janeld från Husbilen Test, Torbjörn Stålenhag från Allt om Husvagn & Camping, Mikael Galvér från Husbil & Husvagn och Håkan Johansson från Fritidsmagasinet Caravan. Rosetter och diplom delades ut till glada vinnare.

Priserna är en bra vägvisare för konsumenter som till exempel är ute efter en helintegrerad husbil, en husbil där man får mest för pengarna eller söker en barnkammarvagn.

Vinnarna är:

Husbilar
Helintegrerad
Dethleffs Trend i7057 EB

Motivering: En välbyggd och välutrustad helintegrerad husbil till ett bra pris. Inte billigast eller dyrast utan en bra kompromiss sett till utrustningsnivå och funktion. Hög kvalitetskänsla.

Halvintegrerad
Chausson 630 Welcome

Motivering: Bryter med traditionerna på ett lyckat vis. Öppen och ljus bodel med flexibel sänglösning som ger rymd. Bra baksäteskomfort med två skilda stolar.

Kompakt
Globe Traveller Voyager Z

Motivering: En inredd skåpbil, så kallad plåtis, utan skåpbilskänsla. Unik bodel för denna biltyp. Mycket välutrustad. Stort plus för bagagelucka istället för bakdörrar.

Mest för pengarna
Laika Ecovip 309 Toscana Edition

Motivering: Premiumkvalitet till mellanklasspris och dessutom mycket välutrustad. Hög byggkvalitet med många praktiska detaljer och genomtänkta lösningar. Bekväm och ombonad.

Husvagnar
Bästa resevagn
I kategorin resevagn. Hymer Eriba Troll.

Motivering: För sin smidighet, för sin vikt och kul men beprövade lösningar, en klassiker som gör comeback i Sverige.

Bästa barnkammarvagn
Kabe Classic 780 DGDL

Motivering: Får priset för sin utmärkt fina barnkammare. Vagnen har också gott om förvaring, rymmer och fungerar bra för en stor barnfamilj.

Bästa långliggarvagn
Polar 730 TRLB

Motivering: Polarvagnen är vagnen för den som inte vill kompromissa. Induktionshäll i köket, förbränningstoa och modern smartphoneteknik med övervakning och styrning av många funktioner.

Mest för pengarna
Hobby Prestige 660VFC

Motivering: Hobby Prestige 660VFC är en vagn som passar många. Ett fantastiskt hygienutrymme, mycket fin sittgrupp och ett vinkelkök med fina arbetsytor, garderob vid entrén och allt till ett mycket rimligt pris.

Källa: Artexis Easyfairs.

Här får vi lite tips och ideer från juryn på mässan, men alla har ju sina favoriter och det viktigaste är ju att söka kunskap och tänka lite långsiktigt.
Vad händer om 5 år, finns reservdelar , hur mycket vill vi investera i husbilen eller husvagnen. Husbilsbranchen är ju väldigt het just nu och vad gäller nya fordon kan det vara svårt få tag i nyaste modellerna som snabbt blir uppbokade och kan ge lång leveranstid. Husvagnarna ligger lite bättre på den fronten tydligen. Men om man ska köpa en husbil så kanske det är bra se om det går att hyra först innan ni slår till och köper. Om ska köpa nytt eller begagnat är ju lite beroende vad man söker och vilken situation man har. Barnfamiljen kanske vill ha en stor och rymlig husvagn eller husbil med barnkammare vilket skiljer sig en del åt både i pris och prestanda. Husbilarna har ju varit mest anpassade för par utan barn medans husvagnen alltid varit mer familjeinriktade.

På mässan fanns det ju ett stort utbud av olika modeller och vi måste nog rekommendera alla intresserade köpare att verkligen känna och klämma lite på så många olika märken de kan. Den här mässan är ju ett sånt tillfälle där typ alla finns samlade på en plats. Ni kan fråga och titta utan känna att behöva boka tid eller vara speciellt kunniga. Fråga på och var lite smart så finner ni snart nåt ni gillar.