Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trenden som vände: företagets sociala ansvar rankas lägst

Foto: Wikimedia

Det sociala ansvaret i botten och ledarskapsutveckling i toppen. Så ser det ut när ett antal beslutsfattare på svenska företag och organisationer listar sina prioriterade arbetsområden. Otippat? Ja, eftersom det bara var två år sedan som vart fjärde företag spådde att deras sociala engagemang skulle öka.

Endast 8 procent av de tillfrågade personalcheferna anser att arbetet med företagets sociala ansvar har hög prioritet under det närmaste året. Det visar en undersökning som genomfördes i juni. En drastisk förändring jämfört med undersökningen från 2008 då motsvarande siffra var 21 procent.

”Resultatet överraskar eftersom de goda exemplen inom CSR (corporate social responsibility) och seminarier på temat duggade tätt för bara några år sedan. CSR var helt enkelt ett riktigt buzzword inom HR-branschen. Vi trodde inte att intresset hade svalnat så markant”, säger Lisa Rickardsson, marknadschef Talentum HR och initiativtagare till undersökningen.

”När vi jämför siffrorna mellan de två undersökningarna ser vi också att arbetet med employer branding, arbetsmiljö och hälsa samt talent management har halkat nedåt på prioriteringslistan hos Sveriges HR-avdelningar.”

Vilka områden anses då öka i betydelse de närmaste tolv månaderna? Ja, enligt senaste undersökningen kommer satsningarna främst ske på ledarskaps- och kompetensutveckling samt performance management.

Källa: Talentum HR