Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gran Canaria i topp – fortfarande!

Las Palmas/ Foto: Wikimedia

Kanarieöarna och Gran Canaria ligger fortfarande efter 50 år i topp hos Sveriges familjer. Trots många år som charterö finns mycket att upptäcka visar Barnens Turistguides test.

Spanska turistbyrån har all anledning att jubla. Fortfarande efter 50 år ligger Gran Canaria i topp som familjernas förstaval. För de flesta är det sol och bad som gäller på Gran Canaria men ön har mycket mer att erbjuda. Om du har fördomar om Gran Canaria som turistö ska du besöka de norra delarna av ön. Här varierar landskapet mer och både klippkust, berg och det fuktigare klimatet skiljer. På norra sidan är det glest mellan både hotell och turister. Ta till exempel staden Gáldar. Denna lilla underliga stad med sin märkliga placering längst vulkansidan var en gång bostad för guanartemes, öns konungar. La Fregata sägs vara Gran Canarias bästa fisk- och skaldjursrestaurang och nog kan det stämma. I norr finns också flera frukt- och vinodlingar. Ett tips är att stanna till i Agaetedalen vid foten av bergen i Tamadaba. Här finns familjegårdar som Bodega Los Berrazales som är berömd för sitt exklusiva kaffe och vin. Läget ger druvor och bönor skydd mot den starka passadvindarna som kännetecknar området.

Anläggningar med indianer och fåglar
För att underhålla turister som vill ha ett avbrott ifrån sandstranden finns flera anläggningar att välja på – vattenlekpark, fågelreservat eller indianby är några. Aqualand är ett stort äventyrsbad. Palmitos Park ligger en bra bit upp i bergen. Antingen kör du med hyrbil, tar en taxi eller åker buss hit. Palmitos är en stor park med fokus på fåglar, men även andra djur och ett delfinarie finns här. På kvällen kan du delta i en barbequefest i indianbyn Sioux City här finns både indianer och cowboys.

Sunwings Resort & Spa i Arguineguíni på Gran Canaria
På Sunwing Resort och Spa i Arguineguini bubblar poolerna av leksugna barn. På scenen spexat Lollo och Bernie. Här samsas mängder av Skandinaviska familjer varje vecka för att koppla av och ha kul tillsammans. Har du bokat Sunwing Resort Inclusive så får du dessutom frukost varje dag och fem av sju luncher och middagar till ett mycket förmånligt pris. Förutom att Lollo och Bernie går sina dagliga rundor vid bassängerna har de också fantastiska familjeshower på kvällarna.

Gran Canaria imponerar fortfarande
Vad som imponerar på Gran Canaria är det omväxlande naturupplevelserna. Den orördhet som går att avnjuta i de norra delarna är storslagen. Dessutom blev vi positivt överraskade av hur trevliga och avkopplade befolkningen är, trots alla turister varje år. En annan fördel med Gran Canaria som vi konstaterade är att ön är lagom stor att ta sig runt på egen hand. Gran Canaria imponerar fortfarande och kommer säkert att ha mycket att erbjuda under många år till.

Källa: Barnens Turistbyrå