Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Asghar Farhadi skrev Oscarshistoria inatt med dramat ’The Salesman’

Regissören Asghar Farhadi tillsammans med skådespelarna Shahab Hosseini och Taraneh Alidoosti. Foto: Scanbox.

Med det intensiva thrillerdramat The Salesman är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Frederico Fellini, Vitorio De Sica och vår svenska stolthet Ingmar Bergman.

2012 vann Asghar Farhadi sin första Oscar för filmen Nader och Simin – en separation och nu endast fem år senare är Oscar nummer två hemplockad av Iran. Endast tre regissörer har tidigare vunnit kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film flera gånger sedan den blev en egen kategori 1956, nämligen Fellini, De Sica och Bergman. (Ingmar Bergman har vunnit kategorin tre gånger med Jungfrukällan (1961), Såsom i en spegel (1962) och Fanny och Alexander (1984).)

Asghar Farhadi som fyller 45 år i maj, meddelade i januari i ett officiellt uttalande att han inte skulle delta i Oscarceremonin på grund av President Donald Trumps kontroversiella inreseförbud till USA. Därför blev den gyllene statyetten mottagen å Farhadis vägnar av Anousheh Ansari. Hon blev den första iranskfödda personen i rymden 2006.

Om filmen

The Salesman är en intelligent och enligt många en allegorisk studie av ett parförhållande, som utsätts för en våldsam händelse. Asghar Farhadi är känd för att skildra mänskliga relationer som utsätts för yttre påfrestningar och därför tvingas handla utan moraliska och auktoritära skrupler.

Emad (Shahab Hosseini) och Rana (Taraneh Alidoosti) tvingas lämna sin bostad då ett renoveringsarbete i en närliggande byggnad äventyrar deras säkerhet. De flyttar in i en tillfällig lägenhet i Teherans centrala delar. En incident knuten till lägenhetens förra ägare kommer drastiskt att förändra det unga parets liv.

The Salesman tilldelades priset för bästa manus och skådespelaren Shahab Hosseini erhöll priset för bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2016. En historisk händelse för iransk film.

Originaltitel: Forushande
Regi & manus: Asghar Farhadi
I rollerna: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi, Mina Sadat

Svensk biopremiär 24 mars 2017.

Källa: Scanbox Entertainment.