Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ben Ainslie vann Stena Match Cup Sweden – Magnus Holmberg trea

Ben Ainslie vann Stena Match Cup Sweden - Magnus Holmberg trea Foto:
Foto: Stena Match Cup

Vinnaren Stena Match Cup Sweden 2010 heter Ben Ainslie. Den 33-åriga seglingslegenden med tre OS-Guld och elva VM-guld i bagaget plockade hem segern efter att ha vunnit två raka matcher mot dansken Jesper Radich i finalen. Publikmassorna på klipporna fick senare se Magnus Holmberg knipa tredjeplatsen mot Torvar Mirsky efter en stark comeback.

Britten Ben Ainslie var inför seglingarna på Marstrand rankad trea i världen och kom också trea i världstourens totalranking 2009. Han har seglat Stena Match Cup Sweden tidigare men utan någon större framgång.

– Hela teamet gjorde ett fantastiskt jobb och vi är överlyckliga över att vi vann. Jag vill passa på att tacka alla som har stöttat oss. Det här är ett av de största eventen på Touren och vi har haft en helt fantastisk vecka, sa en lycklig Ben Ainslie från sin båt strax efter att segern var säkrad.

I vinnarteamet Team Origin seglar också en svensk, Magnus”Mango” Augustson, som i och med vinsten uppfyllde en pojkdröm:

– Ända sedan man var liten grabb har man drömt om att få vinna här i Marstrand, det känns så jäkla kul. Hela laget består av fantastiska killar och vår taktiker Ian Percy har läst av vindarna väldigt bra under hela veckan.

Trots att Magnus Holmberg seglade mot resten av världseliten utanför Marstrand lyckades han  ta sig långt i tävlingen med ett team som nyligen plockats ihop. Men i semifinalen blev dansken Jesper Radich ett för hårt motstånd. Holmberg förlorade i tre raka matcher och fick sedan ladda om för att kämpa om en tredjeplats i tävlingen.

– Jag gjorde ett litet mistag i starten och Radich lyckades trycka ut oss i fel hörn, därefter tycker jag att vi gjorde ett bra jobb men tyvärr räckte det inte hela vägen, sa Holmberg efter semifinalen.

Stena Match Cup Sweden är den femte av tio deltävlingar i VM-serien World Match Racing Tour, och helt unik bland annat på grund av de stora publikmassorna. Klipporna och strandpromenaderna runt Marstrand och seglingsscenen kantades som vanligt av tusentals badande familjer och seglingsintresserade, den officiella publiksiffran uppgavs till 120.000 personer under veckan.

– Årets evenemang här i Marstrand har upplevts som ett våra mest framgångsrika av både partners, seglare och publik. Mediebevakningen har varit fantastisk både i Sverige och internationellt så vi är oerhört nöjda, kommenterar Jan Torstenson, VD på Brandspot.

Resultat Stena Match Cup Sweden 2010, Open Class
1. Ben Ainslie, Team Origin, 23 500 USD
2. Jesper Radich, Radich Racing Team, 14 000 USD
3. Magnus Holmberg, Sigma Racing Team, 12 000 USD
4. Torvar Mirsky, Mirsky Racing Team, 10 000 USD
5. Ian Williams, Team GAC Pindar, 8 900 USD
6. Francesco Bruni, Azzurra, 7 700 USD
7. Mathieu Richard, French Match Racing Team, 6 700 USD
8. Damien Iehl, French Match Racing Team, 4 700 USD
9. Peter Gilmour, Yanmar Racing, 4 000 USD
10. Staffan Lindberg, Alandia Sailing Team, 3 000 USD
11. Adam Minoprio, ETNZ/ Black Match Racing, 2 000 USD
12. Johnie Berntsson, Berntsson Sailing Team, 1 500 USD
13. Reuben Corbett, Black Sheep Racing, 1 000 USD
14. Björn Hansen, Hansen Global Team, 1 000 USD
15. Mattias Rahm, Stena Bulk Racing Team
16. Keith Swinton, Black Swan Racing

Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour samt en damklass med OS-båten Elliott 6. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

Källa: Stena Match Cup Sweden 2010