Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En av litteraturhistoriens mest ryktbara kvinnogestalter

Porträtt av en dam. del1 /2. Henry James. Foto: Modernista.

Isabel Archer är en av litteraturens mest omtalade kvinnogestalter. Sättet Henry James gestaltar henne, befriad från analys, enbart genom hennes levande uttryck, gör Porträtt av en dam till en av litteraturhistoriens mest innovativa romaner.

Isabel Archer avvisar den ene mannen efter den andre. Med arvet efter en rik släkting kan hon uppfylla sin dröm om ett självständigt liv. Hon reser till Florens där hon träffar konstsamlaren Gilbert Osmond. Han har charm och smak, men det är också allt hon vet om honom. Trots vännernas avrådan säger hon ja när han friar. Till skillnad från andra, låsta i konventioner, ger Osmond intryck av att vara fri. Fast vad ska egentligen Isabel med hans frihet, när hon har sin egen?

Romanen är uppdelad i två band. I översättning av Lisbeth & Louis Renner, och med ett nyskrivet förord av litteraturforskaren och kritikern Josefin Holmström.

HENRY JAMES [1843–1916] föddes i New York men emigrerade tidigt till Europa. Han hör till den anglosaxiska litteraturens allra viktigaste namn, berömd som en stor stilist och som en länk mellan den viktorianska eran och modernismen. Till hans mest kända romaner hör Amerikanen [1877], skräckromanen När skruven dras åt [1898] och Porträtt av en dam [1881].

»Henry James är vår främsta utforskare av privatlivet och vad det kostar att bevara det. Vi behöver honom mer än någonsin.« | The New Yorker

»Det är konstnärens uppgift att göra mänskligheten medveten om sig själv. Hos Henry James är det arbetet klart.« | Ezra Pound

Källa: Modernista.