Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Anders Borg till Bryssel för att diskutera skärpta regler för offentliga finansers utveckling

Anders Borg till höger/Foto: Wikimedia

Finansminister Anders Borg reser till Bryssel den 12 juli för att delta i det tredje möte med van Rompuy-gruppen som har i uppgift att ta fram förslag om skärpta regelverk rörande samordningen av den ekonomiska politiken.

– Jag vill att van Rompuys arbetsgrupp påskyndar sitt arbete om skärpta spelregler för de offentliga finansernas utveckling så att sådana kan börja gälla redan från kommande årsskifte, menar Anders Borg.

Finansminister Anders Borg deltar tisdagen den 13 juli på mandatperiodens sista Ekofinråd. På dagordningen står bland annat en diskussion om det inkommande belgiska ordförandeskapets arbetsprogram för Ekofinrådet. Andra viktiga frågor rör skapandet av en ny myndighetsstruktur för finanstillsyn inom EU samt åtgärder för hur medlemsstaterna ska ta sig ur stimulanspolitiken och inleda en nödvändig budgetkonsolidering.

– Det är av avgörande betydelse för tillfrisknandet i våra ekonomier och för att förhindra framtida kriser av det slag som vi just genomlevt att det belgiska ordförandeskapet lyckas lotsa igenom de planerade besluten, säger Anders Borg i en kommentar till programmet.

I övrigt ska bland annat rådet formellt besluta om att Estland kan anta euron som valuta och därmed bli Euroområdets sjuttonde medlemsstat.

Källa: Finansdepartementet