Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Malmödramer och Solsidan blir långfilm

Leslie brinner. Foto: Magnus Rutberg.

Olika svenska livsutmaningar gestaltas bland de projekt som får stöd från Filminstitutet i februari. Stefan Berg fortsätter berättelsen om artisten Leslie, Manuel Concha gör Den enda vägen om två bröder i Malmö och paren i tv-serien Solsidan krisar vidare i långfilmsformat.

En av Sveriges populäraste komediserier tar steget till vita duken. Vi följer de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov. Filmen regisseras av bröderna Felix och Måns Herngren och har tilldelats marknadsstöd.

Dokumentären Systrar bakom galler av Nima Sarvestani följer två kvinnors skilda vägar efter en fängelsevistelse i Afghanistan. Sara flyr till Sverige medan Najibeh tvingas stanna. Sara nås av rykten om att Najibeh ska ha stenats till döds och filmen börjar nysta i vad som hänt. Filmen togs förra året ut till IDFA, en av världens största dokumentärfilmsfestivaler, och är regissören Nima Sarvetstanis och producenterna Farima Karimis och Maryam Ebrahimis uppföljare till Frihet bakom galler (2012).

I Den enda vägen av Manuel Concha beskjuts bröderna Michel och Alex på öppen gata i Malmö. Nu behövs pengar till Alex operation. Det blir början på en nedåtsprial där brödrakärleken är kraften mot omvärldens misstänksamhet. Även dokumentären Leslie brinner utspelar sig i Malmö. Det är Stefan Bergs fortsättning på Leslie – killen som kommer att glänsa (2008) om Leslies artistdröm som nu håller på att bli verklighet. En film om att hitta sitt språk för att kunna utvecklas som person.

Death of a Child är en dansk-svensk samproduktion om föräldrar som glömmer spädbarn i bilar varpå barnen dör av värmeslag. Skuld och kärlek blandas i andra delen i Frida och Lasse Barkfors dokumentärtrilogi om social stigmatisering.

Finsk-svenska samproduktionen East of Sweden av Simo Halinen är ett triangeldrama där två män flyr genom Finland med Sverige som mål, och ska göra sig av med en tredje mans kropp. David Nzinga (Måste gitt) gör en av huvudrollerna.

Pernille Fischer Christensen regisserar Unga Astrid. Produktionsbolagets beskrivning: När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Filmen har premiär 2018.

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute.