Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Öl från Dalarna

Foto: Dala Bryggeri

Kändis-öl brukar inte vara något att hänga i julgranen men ett lysande undantag kommer från Mora i Dalarna. Därifrån kommer det även en del andra goda öl som Aftonkuriren har provat.

Aftonkuriren har provat några lokala öl från Dalarna, fyra stycken från Mora Bryggeri och ett från Dala Bryggeri. De från Mora Bryggeri finns bara på enstaka systembutiker i Dalarna. Ölet Larz Kristerz finns enligt Systembolagets hemsida även i en butik i Halmstad, men bara två flaskor. Efter att ha druckit de här mas-ölen tycker jag att de borde ha potential att sälja över hela landet. Det är bara att konstatera att dalmasarna är duktiga på att göra öl. Men det går ju att beställa. Ljus Lager från Dala Bryggeri finns dock i 143 butiker över hela landet men de flesta butikerna utanför Dalarna har bara några få flaskor.

Öl och vin med artistnamn på etiketten brukar sällan vara bra. De är ofta överprissatta och undermåliga eftersom de är tänkta att sälja på ett känt namn och inte på kvalitet. Men det finns några undantag och Larz Kristerz stufföl är ett av dem. Det har en mjuk och fyllig smak med en hel del malt, passar nog bra till grillkorven och det är även väldigt gott att dricka som det är. 50 cl. kostar 25,80 kr. så det är inget överpris. ”Larz Kristerz” vann Dansbandskampen 2008. 2011 gav de ut skivan ”Från Älvdalen till Nashville” som spelades in i Nashville i USA.

Kölner-Bier har lite annan stil, och lite högra literpris. Det kostar 19,50 kr. för 33 cl. Det är ett helmaltsöl, väldigt fruktigt och gott. Ölet har både smak och doft av persika, gott att dricka som det är men passar även till kryddig mat.

Guld-pilsner har fått sitt namn av dess gyllene färg. Det är ett gott öl men lite speciellt eftersom det är mjukt och fylligt men har också beska. Medans man dricker det känns det mjukt och fylligt men sedan kommer en besk eftersmak. Priset ligger på 16,80 kr. för 33 cl.

Mora Amber-Ale är ett fylligt helmaltsöl som är opastöriserat och bryggt på fem sorters malt och fyra sorters humle. Det har en svag smak av hallon, passar bra både att dricka som det är och till mat. Priset ligger på 19,50 kr. för 33 cl.

Dala Bryggeri Ljus Lager var det enda ölet som inte ölet som inte bryggts i Mora. Dala Bryggeri ligger i Rättvik, cirka fyra mil från Mora. Ljust lageröl brukar vara mest beskt utan värst mycket smak men det här är ett utmärkt undantag. Det har en mjuk och fyllig smak som gör det utmärkt att dricka som det är, passar även bra till stekt mat, bland annat. 16,80kr./33cl

Lista över de fem ölen med betygssättning (1-5):

Larz Kristerz stufföl

Kölner-Bier,

Guld-pilsner,

Mora Amber-Ale,

Dala Bryggeri Ljus Lager,