Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Därför valde Felix Sandman från FO&O att visa pungen på Instagram

Felix Sandman. Fotograf: Ung Cancer.

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. Trots det talas det väldigt lite om sjukdomen och hur enkelt man själv kan hålla koll på sina bollar. Det vill Felix Sandman och Ung Cancer nu ändra på. I går uppmärksammade Felix Sandman frågan genom att ”visa bollarna” på sociala medier.

Med pungflashen vill Felix Sandman tillsammans med Ung Cancer uppmärksamma testikelcancer och uppmana fler med pung att regelbundet kolla bollarna för att öka chansen att upptäcka cancern i tid. Bilden, där Felix Sandman lät en bit av en fejkpung sticka ut under shortsen, skapade stor uppmärksamhet på Instagram under dagen och engagemanget bland Felix följare var stort.

– När jag fick frågan om att vara ambassadör för kampanjen kändes det självklart att ställa upp. Det pratas för lite om testikelcancer. Jag skulle verkligen vilja att alla unga vuxna fattar vikten av att regelbundet känna på sin pung, säger Felix Sandman, ambassadör för Kolla Bollarna.

Pungflashen ingår i Ung Cancers kampanj ”Kolla Bollarna” som syftar till att få fler med pung att kolla sina bollar regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar och söka vård i tid – innan cancern har hunnit sprida sig. Ju tidigare cancern upptäcks, desto lindrigare blir ofta behandlingen vilket gör att även biverkningar och komplikationer blir färre.

– Även om testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna är det väldigt få som vet att man själv kan kolla sin pung och vad det är man ska vara uppmärksam på. Med kampanjen vill vi därför nå så många unga vuxna med pung som möjligt och sprida enkel och tydlig information om hur viktigt det är att kolla bollarna. Vi är väldigt glada över att Felix Sandman är med och skapar uppmärksamhet kring frågan, säger Ung Cancers generalsekreterare Camilla Tuneberg.

Testikelcancer är ingen vanlig cancerform, men det är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna. Nästan alla överlever, men många väntar länge med att uppsöka vården och får därför genomgå långa och tuffa behandlingar med svåra komplikationer. Kampanjen ”Kolla Bollarna” kommer pågå hela april och är en vidareutveckling av Ung Cancers satsning ”Kolla Pungen” som lanserades 2013. På kollabollarna(punkt)nu har organisationen samlat information om hur man gör för att kolla pungen, vad man ska hålla utkik efter, vad man ska göra om man upptäcker något som känns fel och vikten av att upptäcka det i tid.

Om Ung Cancer
Ung Cancer är en ideell organisation som grundades 2010. Vi arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för unga vuxna cancerberörda (drabbade och närstående) i åldrarna 16–30. Vi skapar mötesplatser, ger personligt stöd, rehabiliterar, informerar och debatterar för att ge unga vuxna cancerberörda så bra förutsättningar som möjligt. Det är vi som säger Fuck Cancer.

Källa: Ung Cancer.