Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

RFSU släpper film om de gånger kondom inte blev av

Foto: RFSU.

RFSU:s senaste kortfilm handlar om de gånger som kondomen aldrig kom på vid sex. Filmen bygger på intervjustudier och forskning om attityder till kondomanvändning.

– I en sexuellt laddad situation där man kanske är både kär, nervös och ovan kan det finnas många rimliga skäl att välja bort kondom, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare hos RFSU.

”Säkrare på sex – säkrare med kondom” heter RFSU:s senaste upplysningsfilm, som fokuserar på de tillfällen då kondomen aldrig kom fram vid sex.

– Vi vill nå de som ibland använder kondom och som ibland låter bli, berättar Pelle Ullholm, sexualupplysare hos RFSU. I en sexuellt laddad situation där man kanske är både kär, nervös och ovan kan det finnas många rimliga skäl att välja bort kondomen. Det här måste man förstå om man vill nå fram till någon, så att den blir mer öppen för en förändring..

Filmen bygger på intervjustudier och forskning om attityder till kondomanvändning. Vid premiärvisningen för en grupp unga på medieverkstaden Fanzingo i Alby i Botkyrka var reaktionerna positiva.

– Jag gillar filmen för att den inte kommer med pekpinnar, säger Thelma Östlin-Jansson, 20 år. Om man gör det så slutar folk att lyssna.

Den 12 april släpps ytterligare en film om hur menscykeln fungerar, ”Hur man blir gravid?”

– Filmerna är roliga!, säger Haider Kudhayer, 17 år. Det var mycket som jag inte visste om. Jag hade lite basic-koll på hur tjejer funkar, men nu har jag förstått mer om hur man blir gravid.

Filmerna finns på rfsu.se/sexforvuxna och på RFSU:s Youtube-kanal. De finns tillgängliga på svenska, engelska och arabiska. Manus är skrivet av Suzann Larsdotter och Pelle Ullholm från RFSU och producerade i samarbete med illustrationsstudion Ritgruvan och poeten Daniel Boyacioglu.

Att skapa förutsättningar för att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s målsättning ända sedan starten 1933. Genom sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning vill RFSU slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. När du köper en produkt, är medlem, samarbetar eller stödjer RFSU:s arbete bidrar du till fortsatt förändring av människors liv.

Källa: RFSU.