Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Troll, heliga källor och försvunna byar i ny bok om Skåne

Foto: Roos & Tegnér.

Skåne är så mycket mer än öppna vidder, långa sandstränder och spettekaka – det är ett landskap fullt av mytomspunna ställen som präglas av historia och spännande sägner. I boken ”Gåtfulla Skåne” presenterar Caroline Alesmark och Polgara Järnefelt, som båda har skrivit och fotograferat, fyrtiofem ställen runtom i Skåne som alla bär på fascinerande berättelser.

Caroline Alesmark är en sann skånefantast och har tidigare skrivit böcker om Skåneleden och en skåneguide för barn. Att det den här gången blev en bok om just gåtfulla ställen förklarar hon med att det finns så många platser som alltför få vet existerar:

– De flesta känner till Ales Stenar, Kiviksgraven och Glimmingehus, men det finns så många fler spännande platser i Skåne. För oss var det viktigt att lyfta fram de lite mer udda ställena som bär på en historia som fascinerar, som heliga källor, gravdösar, byar som försvunnit och mystiska kyrkogårdar. Boken passar naturligtvis den som är intresserad av natur och historia, men även till exempel barnfamiljer och lajvare.

Bland de ställen som presenteras i boken finns Gröthögarna på Bjärehalvön, Trollasten vid Bäckaskog, Mörkrets gravfält vid Fulltofta och Kolerakyrkogården i Baskemölla.

­ – Utomhusvistelse, berättelser om platser och att komma bort från dataskärmen, ligger väldigt mycket i tiden just nu. Sedan ett par år tillbaka finns en stark trend att söka sig tillbaka till enkelheten i naturen – i allt från vandring och odling till örtkunskap och bushcraft. Framför allt vandringstrenden är på stark uppgång, bara häromåret kom minst tre filmer med vandringstema från Hollywood. Att få vara utomhus och använda sig av alla sina sinnen, att få röra sig över stock och sten genom skog och ängar – det är det som är det verkliga livet, det talar rakt till oss, säger Caroline.

Källa: Roos & Tegnér.