Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Maten och moralen får ett internationellt pris för måltidsböcker

Maten och Moralen – Ska vi producera livsmedel i Sverige? Foto: Ekerlids förlag.

Boken Maten och moralen – Ska vi producera livsmedel i Sverige kommer att få en ”Special Awards” när världens bästa matlitteratur koras i Yantai, Kina den 27-28 maj 2017.

Mer än 200 länder från hela världen deltar i tävlingen Gourmand World Cookbook Awards. Kokböcker och annan form av måltidsinriktad litteratur deltar i en rad olika klasser. Juryn leds av Edouard Cointreau. Bland andra som får utmärkelsen ”Special Awards” kan nämnas president Xi Jinpings förste kock och Michelle Obama för ”The 2016 Healthy Lunchtime Challenge”.

Maten och moralen, som är en antologi om svensk livsmedels- och matproduktion, har tidigare fått pris när Årets Svenska måltidslitteratur har korats. I boken medverkar bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Annie Lööf, partiledare (C) och Jordbruksverkets generaldirektör Leif Dennerberg.

-Det är givetvis mycket glädjande att vår bok om mat- och livsmedelsproduktion får den här internationella uppmärksamheten, säger Bertil Ekerlid, förläggare på Ekerlids Förlag. Det visar att de diskussioner om svensk livsmedelsproduktion som förs i boken är relevanta även internationellt. Vi kommer att åka till Yantai för att ta emot priset.

Boken har tagits fram i samarbete med LRF Mjölk med Christer Isaksson som redaktör.

-Det är ett stort erkännande att Maten och Moralen nu får en ”Special Awards”, säger Pelle Agorelius, Grythyttan, som är Gourmand Awards representant i Sverige. Regeringen har i samarbete med oppositionen och andra intressenter som miljörörelser, lantbruksorganisationer och myndigheter tagit fram en nationell livsmedelsstrategi som belyses i boken och som nu uppmärksammas internationellt.

Källa: Ekerlids Förlag.