Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dags för elevernas filmfestival i Piteå

Foto: Piteå kommun.

Filmfestivalen PEFF genomförs för sjätte gången på Bio 3:an den 23 maj. Då visas 50 barn- och elevproducerade filmer från förskola till gymnasiet. Festivalen riktar sig till barn och unga. I samband med festivalen kommer filmregissören Ted Kjellson att föreläsa om sin karriär från filmskola till långfilm.

Under dagen kommer filmer producerade av barn och unga mellan 1 och 19 år att visas på bioduken.

Det är invigning av festivalen klockan 9.00 och under förmiddagen visas filmer gjorda av de yngre barnen. Efter lunch fortsätter filmvisningen med filmer gjorda av elever från högstadiet till gymnasiet. Festivalens final startar klockan 15.00 där de vinnande bidragen från eftermiddagen får utmärkelser i kategorier som bästa spelfilm och bästa foto.

– Filmfestivalen är en mötesplats för unga filmskapare att nå ut i ett meningsfullt sammanhang med deras berättelser, säger Ulla-Karin Lundgren, IT/mediepedagog CMiT.

Att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer är en viktig del i förskola/skolas läroplaner.

– Det är roligt att se barn och elevers engagemang i arbetet med filmerna, de äldre eleverna vill ofta fortsätta sitt arbete utanför skoltid, säger Ulla-Karin Lundgren, IT/mediepedagog CMiT.

Kortfilmstävling med Kaleido

Under dagen pågår också en kortfilmstävling i samarbete med Kaleido, klockan 10.00 delges tävlingens tema. Tre lag med elever från årskurs sju som går i Hortlaxskolan, ska utifrån temat producera, filma och klippa ihop ett tävlingsbidrag som ska vara en minut. Kortfilmstävlingens vinnare presenteras i finalen för PEFF.

PEFF arrangeras av CMIT, Centrum för media och IT, Piteå kommun. Filmfestivalen äger rum vartannat år i samarbete med Filmpool Nord och Sparbanken Nord.

Källa: Piteå kommun.