Redan i slutet av 1800-talet när skogen och malmen utgjorde de främsta tillgångarna i Sveriges omvandling reagerade intellektuella och författare mot att Norrland inte behandlades bättre än en koloni. I en ny bok med etnologen Bo Nilsson och litteraturvetaren Anders Öhman, båda Umeå univerrsitet, som redaktörer, ställs frågan: vilken är synen på Norrland idag?
Den senaste tiden har landsbygdsfrågor blivit mer aktuella än på länge. I olika medier görs inslag om skillnader mellan olika regioner i Sverige och där stora delar av landsbygden framstår som drabbad och utsatt.
Betraktas Norrland i första hand som en råvarubod för den svenska nationen och i övrigt som en belastning för skattebetalarna? Hur ser norrlänningarna på sig själva och Norrland? På vilka sätt kan Norrland förstås som en brännpunkt för vidare samhällsfrågor?
Medverkande: Alf Arvidsson, Ove Grape, Anne Heith, Susanne Holst, Angelika Sjöstedt Landén, Marianne Liliequist, Karin Ljuslinder, Anna Sofia Lundgren, Eva J:son Lönn, Bo Nilsson, Asbjörg Westum och Anders Öhman
Källa: Umeå universitet.