Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Prisbelönt debut om futuristiskt Lappland

Emmi Itäranta med debutboken Minnet av vatten. Foto: Modernista.

En engagerande, lyrisk och intensiv ungdomsroman om en framtid som ter sig alltmer möjlig. Filmrättigheterna har sålts till produktionsbolaget Bufo, filmen kommer att regisseras av Saara Saarela och utspela sig i ett futuristiskt Lappland.

Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten. Skandinaviska Unionen är ockuperat av den mäktiga staten Nya Qian. Här, långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det medför stort ansvar och djupa hemligheter. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes by och snart tvingas Noria välja mellan att slåss eller att skydda sig själv, mellan kunskap och släktband.

EMMI ITÄRANTA [f. 1976] är en finsk författare, bosatt i Canterbury i England, vars debut Minnet av vatten är flerfaldigt prisbelönt, har översatts till fler än 20 språk och gjort succé världen över.

✰ Vinnare av Kalevi Jäntti-priset ✰

✰ Vinnare av Unga Aleksis-priset ✰

✰ Vinnare av Finlands Fantasy & Scifi-pris ✰

✰ Nominerad till Arthur C. Clarke Award ✰

✰ Nominerad till Philip K. Dick Award ✰

✰ Nominerad till Golden Tentacle Award ✰

✰ Nominerad till The Premio Salerno Libro D’Europa ✰

»Ett vackert utforskande av miljöetik och ritualens makt.« | The Washington Post

»En poetisk och melankolisk ungdoms­roman.« | Adam Roberts, The Guardian

»Exceptionell debut. Fängslande och beroendeframkallande.« | Turun Sanomat

»Fantastiskt välskriven dystopisk debut.« | Library Journal

»En känslomässigt nyan­serad studie i moral, som hämtar sin spänning från kärlek, svåra val, och de spår vi alla lämnar efter oss på jorden.« | Helsingin Sanomat

»Itäranta excellerar i sitt avvisande av en konventionell berättelse och i hennes återhållsamt skildrade men fängslande karaktärer.« | Publishers Weekly

Källa: Modernista.