Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fly myggen på onsdagskvällarna

Pia Johansson i framtidsvisionen 2060 som sänds i SVT2 och publiceras i SVT Play den 26 juli. Foto: Erich Hörtnagl.

Starka uppgörelser med det förflutna, speedad passion i framtiden och däremellan nattbarn, hatkärlek, kulturmän, Norrlandsloosern Conny och den brutala verkligheten i Bronx. För tredje sommaren i rad sänds Moving Swedens filmer i SVT2 och på SVT Play. Vi startar onsdagen den 21 juni med Amanda Kernells I Will Always Love You, Kingen. Sedan kan vi bland annat se fram emot Guldbaggebelönade Min faster i Sarajevo med Milan Dragišić i huvudrollen, Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom i relationsdramat Möte om eftermiddagen efter manus skrivet av Henning Mankell, samt framtidsvisionen 2060 med Marie Göranzon i huvudrollen.

Moving Sweden är projektet som låter etablerade och mindre etablerade filmskapare prova nya berättarformer och format. I sommar visas åtta nya filmer på SVT varav fem hade världspremiär i år på Göteborgs filmfestival.

– Vi bjuder publiken på science-fiction, tonårsfilm, familjehybrid, drama, komedi och tragedi i sommar. Här finns både skön genrebredd och modig spets i berättandet. Vi hoppas på underbara sommarregn på onsdagskvällarna framöver, säger Helen Ahlsson filmkonsulent för Moving Sweden, Filminstitutet.

– Det är ett starkt år för Moving Sweden. Vill du bli både underhållen och utmanad i sommar har du några riktiga pärlor att se fram emot på SVT, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Onsdag 21 jun 21.45
I Will Always Love You Kingen (28 minuter)
Amanda Kernell har parallellt med världsturnén för hyllade långfilmen Sameblod, skrivit och regisserat filmen I Will Always Love You, Kingen – ett förlossningsdrama med inspiration från verkligheten.
Regi och manus: Amanda Kernell
Producent: Kaj Snijder, Andreas Emanuelsson, Bob Film Sweden

Handling: Conny får panik och drar från sin flickväns förlossning. Det är minus 30 och bländande vackert snölandskap i ett litet samhälle i norra Norrland. Ryktet sprids såklart som en löpeld och han är inte välkommen någonstans. Vad ska han göra för att bli förlåten?

Onsdag 28 juni 21.45
Min faster i Sarajevo (60 minuter)
Goran Kapetanović tilldelades Guldbaggen för Bästa regi i år för filmen som följer Zlatan, spelad av Guldbaggenominerade Milan Dragišić, som söker sig tillbaka till sina rötter i Bosnien. Filmen gjordes till regissörens egna döttrar då han aldrig tidigare berättat om sitt förflutna. Sadžida Šetić tilldelades en välförtjänt Guldbagge för bästa biroll för rollen Radmila i filmen.
Regi: Goran Kapetanović
Manus: China Åhlander, Dragan Mitic, Goran Kapetanović
Producent: China Ålander, Chinema Film Sweden

Handling: Zlatan har inte varit i Bosnien sedan han flydde kriget 1992. Zlatans dotter Anja (Julia Ragnarsson) vill veta mer om sina bosniska rötter och vill åka med sin pappa till Sarajevo. Zlatan försöker stoppa henne, men befinner sig plötsligt i en taxi tillsammans med Anja på väg från flygplatsen in mot Sarajevo. Anja vet inget om Zlatans tidigare liv. Hur ska han kunna berätta för henne? Vill han minnas? Vad kommer hon att förstå?

Onsdag 12 juli 21.45
Möte om eftermiddagen (45 minuter)
Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom briljerar med sina skådespelarprestationer i filmatiseringen av Henning Mankells relationsdrama Möte om eftermiddagen.
Regi: Åsa Kalmér
Manus: Henning Mankell
Producent: Martin Persson, Anagram Sverige

Handling: Hon vill skiljas, städa före döden – men han vägrar. Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom gör det gamla paret som inte står ut med varandra annat än som minnen i denna bearbetning av en radiopjäs med manus av Henning Mankell.

Onsdag 19 juli 21.45
Den störste (50 minuter)
Fijona Jonuzi visar upp ett enastående regissörskap i filmen om kulturmännen Thommy Berggren och Mikael Persbrandt porträtterat av Louise Löwenberg och Eva Johansson. Den störste hade biopremiär i maj i år.
Regi: Fijona Jonuzi
Producent: Erik Hemmendorff, Plattform Produktion
Manus: Fijona Jonuzi, Eva Johansson, Louise Löwenberg

Handling: ”Micke är den nordiska teaterns Zlatan”, säger regissören Thommy i Fijona Jonuzis Den störste där alla eventuella likheter med verkliga personer är avsiktliga. Regissören Thommy är i skapandet av en enmansföreställning med Micke som frontfigur, men med knapp tid kvar till premiär sätts relationen på spel och en privat kamp om makten över föreställningen uppdagas. I rollerna som dessa två manliga giganter ser vi Eva Johansson och Louise Löwenberg i en framställning som är porträttlik, humoristisk och rörande.

26 juli 21.45
2060 (45 minuter)
Marie Göranzon porträtterar en rikemansänka i Therese Bringholms och Henrik Hellströms framtidsvision 2060 där ”studentskrapan” i Stockholm har blivit äldreboendet ”seniorskrapan”. Bland rollerna ses även Magnus Skogsberg-Tear, Pia Johansson och Shima Niavarani.
Regi: Henrik Hellström
Manus: Therese Bringholm
Producent: Tobias Bringholm, Storyfire

Handling: Rikemansänkan Amanda tvingas sälja huset när hennes man dör och flytta till ett äldreboende för fattiga. I en dystopisk men samtidigt lekfull framtidsvision om hur dagens unga kommer att spendera sin tid som pensionärer upptäcker Amanda vad som verkligen betyder något i livet.

02 augusti 21.45
Småstad (60 minuter)
Småstad har hyllats av kritikerkåren och charmat biopubliken i hela landet. Kulturnyheternas Fredrik Sahlin kommenterade i sändning filmen med ”jag grät som en gris”.
– Det mesta är på riktigt och även jag som regissör har ibland svårt att veta vad som är på riktigt och vad som är fiktion, säger regissören Johan Löfstedt om Småstad.
Regi: Johan Löfstedt
Manus: Anna Potter, Johan Löfstedt
Producent: Patrik Axén Stavro, Stavro Filmproduktion

Handling: Regissör Johan Löfstedt låter sin morfar, mostrar och morbror spela sig själva i en hybrid mellan dokumentär och spelfilm om de stora frågorna i livet i den lilla vardagen. Småstad utspelar sig i Vadstena men skulle kunna ha tagit plats var som helst i Sverige eller världen – temat är universellt.

09 augusti 21.45
Nattbarn (38 minuter)
Hanna Gustafssons Augustnominerade serieroman Nattbarn om den uttråkade och internetberoende tonåringen Ingrid har blivit till film. Skriven och regisserad av Sanna Lenken som tidigare belönats med Kristallbjörnen i Berlin för filmen Min lilla syster.
Regi och manus: Sanna Lenken
Producent: Annika Rogell, Tangy AB

Handling: Nattbarn bygger på en serieroman av Hanna Gustafsson och handlar om 14-åriga Iggy som lever parallellt internetliv för att undkomma vardagstristessen. En berättelse om identitet, sexualitet, gränsland och vänskap.

16 augusti 21.45
Hold me Down (28 minuter)
Den nya berättarrösten Niclas Gillis påvisar verkligheten för de fattigaste kvinnorna i Bronx i det gripande dramat Hold Me Down. Inspirationen till filmen fick Gillis efter att som 19-åring ha hamnat på en illegal nattklubb i New Yorks utkanter där kvinnor utnyttjades på dansgolvet för endollar-sedlar.
Regi och manus: Niclas Gillis
Producent: Stephen Buchanan, Niclas Gillis, Anette Brantin, Bob Film Sweden

Handling: En ung mamma i New York hittar inte något annat sätt att försörja sig än att strippa. Smärtsamt välspelat och trovärdigt in i minsta detalj av en ensemble där alla har egna erfarenheter av sina roller.

Varje film finns att se på SVT Play 30 dagar efter att den visats.

Moving Sweden – starka berättelser i nya format. Moving Sweden är en satsning som i princip fullfinansierar åtta till elva projekt per år, så att filmskaparna kan fokusera på det konstnärliga innehållet. Hittills har 35 projekt beviljats finansiering. Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Filmregionerna, Filmpool Nord, Film i Skåne, Filmregion Stockholm Mälardalen och Film i Väst.

Källa: SVT.