Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hotelläkare i USA kan kosta mer än hela semestern

Hotellet har inget med artikeln att göra. Foto: Tobias Dahlén

Semestern i USA kan bli ett dyrt nöje om du blir sjuk. Du ska se upp för så kallade hotelläkare, som kan ta upp till 40 000 kr för att ställa en enkel diagnos. Har du en reseförsäkring, vilket är en stark rekommendation, ska du i stället ringa till ditt reseförsäkringsbolags larmcentral. De vägleder dig till rätt vårdgivare så att du slipper chockhöga fakturor – som i värsta fall inte täcks av försäkringen.

Med många nya lågprisflygrutter till USA, vallfärdar svenskarna till bland annat Florida, New York och Kalifornien under sommarsemestern. Under 2016 var USA bland de fem länder i världen där flest svenska resenärer kom till skada eller blev sjuka, och det finns inget tecken på att resandet minskar i år.

Nu ser vi en trend att läkare knutna till hotellen har blivit väldigt vanligt i turistområdena i till exempel Florida, New York och i Kalifornien och de rekommenderas oftast i hotellets reception. Vår tydliga rekommendation är dock att man ska undvika att använda dessa hotelläkare. SOS International, som är Länsförsäkringars partner och larmcentral förklarar:

– Hotelläkarna accepterar sällan betalningar via ett reseförsäkringsbolag, utan kräver att patienten skriver under ett bindande kontrakt och betalar en, ofta hög, summa för behandlingen med kreditkort, säger läkaren Poul Crone från SOS International.

Med ett kontrakt i handen är det fritt fram för hotelläkaren, och det syns i motsvarande grad på fakturorna:

– När kontraktet undertecknats och ligger på bordet, så kan SOS International eller våra partner inte garantera betalningen. Vi har sett exempel på priser från 2 000 $ upp till 6 500 $ för enklare diagnoser som skulle kosta runt 250 $ på en så kallad ’urgent care-klinik’, säger Poul Crone.

Därför ska svenskar på semester i USA inte fråga efter en läkare i hotellreceptionen, utan i stället ringa till deras reseförsäkrings larmcentral, som kan hjälpa till med den bästa lösningen som också täcks av försäkringen.

– I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring och det är generellt en stor trygghet om du skulle bli sjuk på resan. Det kan bli mycket kostsamt med vård utomlands och särskilt om det går så illa att du behöver sjuktranport hem, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du komplettera ditt reseförsäkringsskydd.

I USA är sjukhusstandarden generellt hög. Utöver sjukhusen finns det många mindre så kallade ”urgent care-kliniker” eller ”walk in-kliniker” som resenärer bör konsultera för mindre diagnoser hellre än att åka till en akutmottagning. Turister eller nordiska resenärer kommer regelbundet att uppleva att de inte prioriteras i en akutmottagning, och det är alltså ofta snabbare och enklare att uppsöka ”urgent care-klinikerna”.

Text: Länsförsäkringar