Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storsatsning på teknik ger behov av fler yrken inom vård och omsorg i Eskilstuna

Mer personal behövs i Eskilstunas äldreomsorg framöver. Samtidigt sker en spännande förändring då kommunen storsatsar på att bygga ut välfärdsteknik och it inom all omsorg.

Den kommunala äldreomsorgen i Eskilstuna står inför stora förändringar de närmaste åren. Till exempel beräknas att ytterligare 1 500 personer behöver anställas fram till år 2025.

Dessutom pågår en storsatsning för att bygga ut välfärdsteknik och it inom all omsorg. Något som också innebär att nya yrkeskategorier kommer efterfrågas.

Några exempel på vad som är på gång inom området just nu:

  • Fjärrtillsyn i form av kameror och GPS-baserade trygghetslarm
  • Wifi på alla boenden
  • Robotduschar
  • Digitala inkontinenssensorer
  • Nyckelfria boenden

I det här arbetet är Mälardalens högskola starkt involverad och samarbetar på flera områden med kommunen för att ta in digitalisering och välfärdstjänster i offentliga verksamheter på ett organiserat sätt, baserat på evidens och forskning.

Det handlar bland annat om ändrade processer och arbetssätt för en så bra omsorg som möjligt.

Måsta äng är det första akademiska äldreboendet i Eskilstuna. Det invigdes i januari och då kommenterade Christine Gustafsson, på akademin för hälsa, vård och välfärd vid Mälardalens högskola så här:
– Det ska ge förutsättningar för kompetenshöjning, samproduktion och kvalitetsutveckling i såväl vård- och omsorgsverksamhet som i verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Här skapar vi en verksamhet med intresse att testa och utveckla och där studenter från högskolan får utvecklas och utföra examensarbeten utifrån verksamhetens behov.

Christine Gustafsson är också en av skaparna av robotkatten JustoCat, som bland annat finns på äldreboendet Tunagården.

Källa: Eskilstuna Kommun