Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Tanzania med fler smarta planer

Foto: Raleigh

Skellefteåföretaget SmartPlanes förarlösa och kameraförsedda plan skyddar utrotningshotade djur i nationalparker i Tanzania. Den senaste affären med Världsnaturfonden (WWF) omfattade ytterligare tio enheter.

SmartPlanes personal har precis kommit hem från Tanzania där de utbildat parkvakter på de nya systemen. Totalt har företaget sålt tolv drönare till WWF.

– WWF är en väldigt betydelsefull affär för oss, både ekonomiskt och marknadsmässigt. Vi delar värderingar, värnar djur och natur, och det stämmer väl överens med vår hållbarhetsfilosofi, säger Ola Friström, vd på SmartPlanes.

Satsning på Nordamerika, Asien och Sydamerika

SmartPlanes är nu mitt i en internationell expansion och knyter till sig återförsäljare i Nordamerika, Sydamerika och Asien, i USA öppnar man dessutom ett eget kontor.

– Hetast just nu är Nordamerika och marknaden inom lantmäteriverksamhet, till exempel kartläsning inför vägbyggen, skogsbruk eller gruvnäring. Vi räknar med att vår omsättning kommer att öka kraftigt de närmaste åren, efterfrågan på våra produkter är stor, säger Ola Friström.

Statligt ägda riskkapitalbolaget Inlandsinnovation har just avslutat sin tredje investeringsrunda i bolaget tillsammans med privata investerare.

– SmartPlanes är ett tydligt kvitto på att våra investeringar har effekt. Vårt uppdrag är att skapa tillväxt och SmartPlanes är ett lysande exempel, säger Peter Gullander, vd Inlandsinnovation.

Något som bekräftas av Ola Friström apropå frågan vad de gjort om Inlandsinnovation inte gått in som delägare:

– Vi hade fått fortsätta leta externt kapital. Vi var i stort behov av kapital, utan det hade vi inte kunnat genomföra de satsningar vi nu har gjort. Att Inlandsinnovation kom in gjorde hela skillnaden från att vi stod och stampade till att vi nu ser mycket positivt på utvecklingen framåt. Och det var i rättan tid, det är nu det händer, avslutar Ola Friström.

Om WWF:
Världsnaturfonden stöttar Tanzania i kampen mot tjuvjakt. De förarlösa och kameraförsedda planen ska förbättra skyddet av Tanzanias nationalparker från tjuvjakt och avskogning.

Källa Inlands Innovation