Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

TURKIET: Stoppa de olagliga barnrättegångarna

Foto: Wikipedia

Det förslag till lagändringar som diskuteras av Turkiets parlament idag 20 juli kommer inte hindra att barns rättigheter kränks, påpekar Amnesty.

– För att stoppa orättvisa åtal som hänvisar till anti-terrorlagar måste myndigheterna ändra definitionen av själva brotten, inte bara de som barn döms för, säger Andrew Gardner, Amnestys Turkietutredare.

En rapport från Amnesty har visat att barn, en del så unga som tolv år, har åtalats i domstolar för vuxna i provinser där särskilda barn-domstolar saknas. Något som strider mot Turkiets nationella lagstiftning. De har dömts enbart för sitt påstådda deltagande i demonstrationer som regeringen anser stödjer terrorism.

Lagändringarna skulle sänka straffen eller upphäva domarna för vissa av de dömda barnen, en reform som grupper i det turkiska civilsamhället länge krävt. De ska också hindra att barn åtalas i de särskilda domstolar för allvarliga brott där även vuxna ställs inför rätta.

Men den alltför vida och vagt formulerade anti-terrorlagstiftning som lett till barnens domar, med brott som ”medlemskap i terroristorganisation” och ”propagandaspridande för terroristorganisation”, förblir oförändrad. Risken finns att barn även i fortsättningen kommer att dömas i samma typ av processer som vuxna i områden där inga barndomstolar finns, tror Amnesty.

– Turkiet måste agera för att säkerställa att barn, om lagändringarna går igenom, inte längre kommer att ställas inför rätta i domstolar för vuxna. De barndomstolar som finns idag borde få regionalt ansvar och nya barndomstolar måste upprättas omedelbart, säger Andrew Gardner.

END UNFAIR PROSECUTIONS
OF CHILDREN UNDER
ANTI-TERRORISM
LEGISLATION IN TURKEy

Källa: Mynewsdesk