Vem får Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun?

Foto: Fortum

Vid en prisutdelning den 5/9 kl 17.00 delar Annie Lööf (C) ut Laddguldet till vinnande kommuner.

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70%. Det kräver kommuner som går före, och därför startade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle i våras tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. På en individuell nivå vill vi även uppmärksamma eldsjälar som gjort och gör stora insatser för övergången till elbilar.

Sex kommuner är nominerade, tre får pris. Priset? Förutom äran så får vinnarna ett antal laddstolpar och Laddguldsvinnarna får bestämma var de ska placeras.

Tisdagen den 5 september är det dags för prisutdelning och vi är glada att ha Annie Lööf (C) som prisutdelare.

Prisutdelningen är i Fores lokaler på Kungsbroplan 2 mellan 17.00 och 18.00.

De sex nominerade kommunerna som tagit sig till final är Östersund, Kalmar, Falun, Stockholm, Gävle och Jönköping. Juryn har i sin bedömning tagit hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, hur fördelningen mellan kommunal respektive privat regi ser ut samt vilka informationsinsatser som görs. Till exempel är Jönköping en kommun som arbetar för en bra laddinfrastruktur och har många laddpunkter i gatumiljö. Stockholm, har en långsiktig strategi för eltransporter där samverkan sker med andra aktörer genom återkommande rundabordssamtal. Juryn har även tittat på hur kommunen arbetar med utvecklingsprojekt där Gävle sticker ut som ska bygga 166 laddplatser i år. En annan kommun som sticker ut som nytänkande är Östersund som inte bara var tidigt ute, de jobbar även konsekvent vidare med sin elbilssatsning.

Källa: Fortum