Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det finns hopp för tigern i det vilda

Foto: Wikimedia

I Bali, Indonesien, har representanter för de länder som har vilda tigrar (Tiger Range Countries, TRC) och deras samarbetspartners avslutat mötet inför stats- och regeringschefernas kommande tigertoppmöte i St Petersburg i september. Då står Vladimir Putin som värd när ett övergripande program för att fördubbla antalet vilda tigrar till 2022 ska utarbetas.

Vid det avslutade mötet i Indonesien presenterade respektive land sina nationella räddningsprogram för tigern som även omfattar åtagandena för att nå målet att under fram till 2022 fördubbla de vilda tigrarnas antal. Under mötet utarbetades ett förslag till åtgärder som ska godkännas av statscheferna vid tigertoppmötet i St Petersburg i september.

Balimötet var en uppföljning av de deltagande ländernas tidigare möten i oktober och januari. Förutom Indonesien deltog de övriga 12 länder som ingår i TRC: Bangladesh, Bhutan, Kambodja, Kina, Indien, Laos, Malaysia, Myanmar, Nepal, Ryssland, Thailand och Vietnam. Samtliga länder inklusive Världsbanken är fast beslutna att stödja det praktiska genomförandet av prioriterade åtgärder ute på fältet samt relevanta globala stödprogram.

Den vilda tigerpopulationen i världen har under de senaste 100 åren minskat från cirka 100 000 individer till nuvarande 3 200. Av nio underarter av tiger, existerar idag endast fem – Sumatratigern, bengaliska tigern, amurtigern, den indokinesiska tigern och malaysiska tigern. Den sydkinesiska tigern har inte observerats i det vilda på många år. Hoten mot tigern består av förstörelse av tigerns livsmiljöer, minskning av bytesdjur, tjuvjakt och illegal handel. Tigrarna hotas också på grund av konflikter med bybor i tigerns närmiljö.

– Tack vare att tigerns överlevnad hamnat på en hög politisk nivå med förutsättningar för ett framgångsrikt tigertoppmöte i St Petersburg, har nu den lilla spillra av vilda tigrar som finns kvar i världen chansen att öka i antal, kommenterar Ola Jennersten, programchef internationell naturvård på Världsnaturfonden WWF. Det är hoppfullt att premiärminister Putin och Världsbankens ordförande Robert Zoellick är djupt engagerade i tigerns överlevnad i det vilda.