Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Avslutning på whiskyfestivalen

Åke Nordgren på Akebono demonstrerade sake. Foto: Julius Lindblom / pp-press

I lördags var sista dagen på årets whiskymässa. Vi gick runt och lärde oss om sake och provade whiskyinfluerad rom.

I lördagskväll så stängde Stockholm Beer and Whiskyfestival för den här gången. Nu får vi hålla oss till tåls ett helt år. Aftonkuriren var såklart där in i det sista. Sista dagen fick vi en intressant lektion om sake av Åke Nordgren som driver företaget Akebono. Han är utbildad sake-sommelier och håller själv utbildningar i sake-kunskap, och ordnar resor till Japan några gånger per år. Om man söker man på “Akebono” på systembolaget.se så får man åtta träffar. Visste ni att det finns tusentals olika sake som sinsemellan kan vara väldigt olika. Till exempel så finns det Humare Banshu som smakar äpple, den är fruktig och halvtorr, passar till sushi och skaldjur. Så finns det Kura Shi Zuku som är lätt grumlig av kvarvarande risrester. Den har en lätt pärlande ton och en väldigt fräsch smak av grön banan och litchi, passar bra till friterad mat. En tredje variant är Hanahato Oak. Där har man vid tillverkningsprocessen ersatt hälften av vattnet med sake. Det gör att alkoholhalten hamnar lite högre än annars, 17%. Sedan lagras den på ekfat i rumstemperatur i sju år så att den får mycket smak av honung och torkad frukt. Den har en söt smak som påminner om Madeira. Kozameon är en sake som smaksätts med citrus. Den har en vädigt frisk smak. Dessutom så finns det nio olika klassificeringar. Choya Single Year är en japansk likör gjord på Une-frukt. Une-frukt är en japansk frukt som är släkt med aprikos och plommon men har mer syra än plommon. Det gör att likören känns frisk och god trots sötman.

Hos Plantation möts rom och whisky i harmoni. De har ett flerårigt samarbete med Mackmyra. De lånar fat av varandra. Här på mässan presenterade de två varianter av rom lagrade på whiskyfat, Plantation XO och Plantation Elegance. Plantation Elegance är en god fruktig rom med tydliga inslag av whisky. Plantation XO är en spännande rom som har både sötma och whisky-aktig rökighet.

Efter Plantation gick vi vidare till Balvenies monter och drack lite god whisky. Vi började med Balvenie Double Wood 17yrs. Det är en mjuk whisky med frukt och rök. Namnet Double Wood kommer av att den är lagrad på både amerikanska ekfat och europeiska sherryfat. Balvenie Double Wood 25yrs. är lagrad längre tid på sherryfat så den är mjukare utan någon rökighet men mycket persika i smaken och lite kryddighet. Balvenie Peat Week är en rökig härlig whisky, rökig utan att vara sträv. Balvenie Caribbean Cask är en speciell whisky-erfarenhet. Den har lagrats 13 år på amerikanska ekfat och sedan i nio månader på fat som innehållit västindisk rom. Resultatet blir en whisky med bourbonvanilj och honung.

Vi avslutade barrundan med att gå till Tullamore Dew:s monter och ta en Irish Coffee. Det var gott och uppiggande.

Lista över det vi provat, betygsatt 1-5:

Humare Banshu:

Kura Shi Zuku:

Hanahato Oak:

Kozameon:

Choya Single Year:

Plantation XO:

Plantation Elegance:

Balvenie Double Wood 17yrs.:

Balvenie Double Wood 25yrs.:

Balvenie Peat Week:

Balvenie Caribbean Cask:

Tullamore Dew Irish Coffee: