Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gripen E flyger i överljudsfart

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab meddelar att Gripen E har flugit i överljudsfart för första gången. Den 18 oktober bröt Gripen ljudbarriären i en flygning över Östersjön.

Som en del i det pågående flygutprovningsprogrammet flög Gripen E i hastigheter snabbare än ljudet, över Mach 1. Syftet var att få kunskap om hur flygplanet beter sig i den situationen. Flygningen pågick i överljudsfart i några minuter, samtidigt som ett antal flygmanövreringar genomfördes. Utprovningstillfället demonstrerade på ett mycket framgångsrikt sätt den utmärkta kombinationen av sofistikerad design och bra prestanda.
–        Som pilot är jag van vid extrem hastighet och att flyga i överljudsfart med ett flygplan för första gången är ett ögonblick att glädjas av. Det är viktigt att flygplanet hanterar övergången smidigt genom det som kallas den transsoniska zonen runt ljudbarriären, och det gjorde Gripen E på ett utmärkt sätt, säger Marcus Wandt, testpilot på Saab.
Med glädje tog Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics emot nyheten:

–        Den här typen av milstolpar befäster Saab som ett bolag i teknikens framkant och validerar vår utvecklingsmodell för Gripen E. Det är även ett bevis för att vårt flygutprovningsprogram är framgångsrikt, samtidigt som vi arbetar målinriktat med att hålla tidplan mot kund.

Denna milstolpe har föregåtts av ett 20-tal flygtimmar sedan den första flygningen den 15 juni 2017.