Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kyla och hygien håller magsjukan borta och minskar svinnet

Årets värmebölja gör Livsmedelsverkets tips för att undvika magsjuka under rötmånaden extra aktuella.

I går fredagen den 23 juli börjar den månadslånga period som kallas rötmånad. Det är den varma och fuktiga period då matvaror lätt kan bli förstörda. Bakterier och mögel trivs allra bäst i värme och fukt. Undvik att bli magsjuk genom att följa Livsmedelsverkets tips.

– Under varma sommardagar är det ett måste att hålla maten kall från butik till hemmet och ända ut till utflyktsmålet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Tänk också på att tvätta händerna innan du lagar mat eller äter.

– Ett bra sätt att både minska risken för magsjuka och att minska matsvinnet i sommarvärmen är att inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Om det ändå blir mat över måste den kylas snabbt för att hålla sig fräsch.

Tänk på det här när du handlar mat:

* Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem:

* Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
* Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
* Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
* Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på din smak och lukt. Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Det är den sista dag du beräknas kunna äta livsmedlet förutsatt att det har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning.

På utflykt, på landet eller i båten:

* Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
* Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
* Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.

Källa: Livsmedlesverket