Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hajyngel på Aquaria

Just nu på vattenmuséet Aquaria kan man se livs levande hajyngel. Det är den stora behållningen av deras tillfälliga hajutställning.


Fram till 21:a mars, nu på söndag alltså, har Aquaria en specialutställning om hajar. Men, ärligt talat, känns det som att den mest är för specialintresserade. De har satt upp några skyltar och skärmar med information om hajar. Syftet är att väcka opinion för hajarna och fästa uppmärksamhet på deras utsatta situation. Men den här utställningen är inte direkt inspirerande. De har dock en riktig häftig sak; en liten äggkläckningsmaskin med två riktiga hajägg. En stark lampa lyser igenom ägget så att man kan se hajfostret.

På den permanenta avdelningen har de ett jätteakvarium med riktiga hajar som är byggt så att man liksom kan gå in det så att man är omgiven av akvariet på alla sidor utom en. Det är riktigt häftigt. Både jag och min sex-åriga dotter gillade det. Man kan se flera sorters fiskars av olika storlekar i det akvariet.

De kallar sig Aquaria Vattenmuséum (www.aquaria.se) och de visar, förutom det stora akvariet, både en tropisk regnskog och sjöbottnen runt Stockholm. Om man törs kan man gå ner i en avloppstrumma och se hur det ser ut under de där brunnslocken man ser i gatorna. Det är luktfritt som tur är. Utomhus under tak har de en modell av en fiskebod i naturlig storlek och en brygga i en liten damm med riktiga fiskar. Bredvid den dammen finns det ett matsäcksrum där man kan sitta och äta medhavd mat. Men det finns en servering också som är fräsch och trevlig med fönster runt om ut mot vattnet.

Jag kan rekommendera ett besök där.

Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion