Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lakritsfestivalen 2018

Lakritsmonument. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Vill ni prova lakrits i alla möjliga former så ska ni bege er till Globen och Lakritsfestivalen den här helgen. Det finns både lakritschips och supersalt lakrits och lakritschoklad, och en hel del annat.

Den här helgen ligger det en doft av lakrits över hela Globen Annexet. Tioårsfirande Lakritsfestivalen går nämligen av stapeln. Här kan man bland annat lära sig göra sin egen lakrits. För barnen finns det lakritspyssel med Lakritspojken, man får sitta och pyssla med så kallade piratpengar. Både lördag och söndags avslutas med en speedprovning av lakrits, man kan droppa in när man vill mellan 16.30 och 18 och få ett glas mousserande vin och en assiett med några olika lakritspraliner. Det kostar 100 kronor. I år är det ju val, och riksdagsvalet i all ära, men här får man rösta fram årets mest populära lakrits. Resultatet tillkännages strax före stängning på söndag. Man får fem finalister att rösta på: Börslycke gård som ställer upp med en kola med grädde, lakritspulver och salmiaksalt, Chokladkompaniet som är med med salta lakritskulor, Chocolatte som ställer upp med en lakritsfudge, Gammelstad som är med i tävlingen med en salmiakkola fast inte likadan som den som vunnit de senaste åren och slutligen Lakritsfabriken Ramlösa som är med med en glutenfri mjuklakrits.

Vardagsrum inrett efter lakritstema. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

En trappa upp finns det ett café och en restaurang där man kan äta en speciellt framtagen lakritsmeny. Varmrätten är halstrad anka med med lakritssalt och lakritsrostad morot. Nere i utställningshallen finns det en mjukglass smaksatt med lakrits. Den är riktigt god.

Vi provade finsk lakrits hos Halva och Namitupa och fick lära oss att finsk lakrits är i allmänhet sötare än svensk lakrits. Vi svenskar är ju förtjusta i salt lakrits. Det gick att hitta riktigt salt lakrits här och var på festivalen.

Hos Polkaprinsen, från Gränna naturligtvis, kan man se hur det går till att tillverka polkagrisar. Vi fick smaka pinfärska lakrits- och hallonpolkagrisar. De var fortfarande mjuka och varma. Grundingredienserna i polkagrisar är bara vatten, ättika och socker, sedan är det bara att tillsätta olika smaksättare och färgämnen. Vi avslutade besöket där med att smaka en chili-polkagris. Det var så att det brände i munnen långt efteråt. Ändå var den bara mellanstark, det finns en som är ännu värre som heter Death Bite. Vem törs äta den?

Lakritskulor i olika färger. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Lakritskulor i olika färger. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Här är en lista över det som vi provsmakade, betygsatt 1-5:

Lakritschips från finska Chipventures. Betyg:

Turkisk peppar, både stark och en ny starkare variant.

Lakrids E från Hans Bülow, “Crispy coated salted liquorice”.

Lakrids D från Hans Bülow, “Salt & Caramel. Choc coated liquorice.”

Salmiakki från Halva, skön blandning av sött & salt men lite för mycket sött. Folk i Finland vill ju ha söt lakrits. Betyg:

Vita chokladkulor täckta med salmiaklakrits, från Halva.

Salmaiksötsaker, Salmiakki Ruutu, från Halva. Mjukhård lättsaltad lakrits. Betyg:

Salmiakpulver från Namitupa. Passar bra både i maten och till efterrätten. Betyg:

Polkastång saltlakrits från Polkaprinsen, god smak men lite jobbigt format. Jag föredrar karameller. 

Polkagris Hallonlakrits från Polkaprinsen.

Kola med grädde, lakritspulver och salmiaksalt från Börslycke gård. Betyg:

På måndag kan ni även gå in på aftonkuriren.tv och se reportage från Lakritsfestivalen.