Victoriadagen på Solliden

Kungen, drottningen, Victoria, Daniel, Estelle och Oscar. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

På lördagen var det Victoriadagen med tal av kungen och kronprinsessan, och hon gick runt och pratade och skakade hand med besökarna och mottog presenter från folk.

På lördagen ägde Victoriadagen rum på ett varmt och soligt Solliden. Lagom till att kungafamiljen slutligen anlände klockan 14 gick solen i moln och det började blåsa. Det var verkligen skönt och uppfriskande. Kungen och Victoria höll varsitt kort tal om att det var kul att så många dykt upp. Det gav positiv energi. Sedan gick Victoria längs med hela publikhavet och pratade och skakade hand med folk, tillsammans med familjen som hon brukar göra. Hennes man Daniel höll sig lite i bakgrunden och tog hand om barnen. Vi fick bland annat se honom sparka boll med sin son, “Lillprins Bus”, det yngsta barnet. Prins Oscar som han heter egentligen. Många i publiken ville så klart ge henne presenter. En uniformerad kvinna som hade som jobb att ta hand om alla presenterna fick gå in på Solliden flera gånger och lämna av ett lass och sedan ut igen och samla ihop nästa omgång. Det var mycket blommor men även ett par mer skrymmande saker, såsom ett stort inramat fotografi på Victoria. man kan tycka att hon borde ha det redan eller kunna skaffa utan problem om hon eller Daniel skulle vilja ha ett. En man i publiken hade målat ett porträtt på Victoria som han överlämnade som present. En kille klädd som en karolinersoldat ville lämna över några chokladkakor. På frågan vad hon önskade sig mest av allt så svarade hon en lugn och trevlig dag med familjen. Det hade hon fått innan hon träffade undersåtarna på Solliden.

Kungafamiljen anlände och höll tal klockan två på eftermiddagen men det var lång kö redan klockan tio på morgonen. De första hade visst anlänt redan klockan fem på morgonen. Trots värmen var det packat med folk. Jag hörde publiksiffran 2000 nämnas. Det kunde det mycket väl ha varit. Den här typen av evenemang är något unikt i världen, att vem som helst kan komma så här nära kungafamiljen och prata med dem. Naturligtvis är det säkerhetskontroll innan man släpps in i parken.