Pride-paraden 2018

Foto: Göran Wagneklev / PP-Press

På lördagen var det den stora Pride-paraden. Det var som vanligt en stor skara människor, tog hela tåget flera timmar att komma iväg från Stadshuset där starten var. Och det var en väldig blandning av folk.

På lördagseftermiddagen var det dags för den årliga Pride-paraden genom Stockholm, för tjugonde året i rad. Vädret var idag mer normalt för en svensk sommar. Det bjöd på både regn och solsken, och en hel del moln. När solen var framme gassade den så att man tyckte att det var skönt när den gick i moln. Paraden var lika stor och varierad som vanligt. Det tog hela paraden tre och en halv timme att passera där jag satt på en uteservering på Vasagatan. Jag har en känsla av att det var lite färre fordon i år och lite fler gående. Men längst fram i paraden körde en grupp motorcyklister, en del av dem i militärkläder och en del i svart läder och andra slutligen mer “semesterklädda”. De följdes av en grupp dansare och efter dem gick en grupp som gav ett rätt kusligt intryck. De var helt tysta och många av dem hade tejpat över munnen. Syftet var att påminna om alla som inte kan vara med och marschera i paraden för att de bor i ett land där det är förbjudet, “Marching for those who can´t”, som det stod på deras plakat.

Miljöpartiet, Centern och Feministiskt Initiativ var där med sina partiledare. MP skickade Gustav Fridolin och Alice Bah Kunke. Socialdemokraterna representerades av både huvudpartiet och ungdomsförbundet och både partiledare och finansministern var där. Ungefär samma sak med Moderaterna. Deras grupp gick relativt långt fram i paraden, långt framför de flesta andra partierna som kom i en stor grupp på slutet.

En mer udda grupp var “Vikingar för mångfald”, klädda som vikingar. Eller “Polyamorösa och relationsanarkister”. Deras paroll var enkel men mångtydig: “Älska fler!” Spelet Minecraft hade också en egen grupp. Och Sveriges hårdrockare var representerade av en liten grupp som kallade sig “The Metal Pride”. Vad annars? Och även samerna hade en grupp. Polisens grupp fick stora applåder men uppskattades tydligen inte av en annan av grupperna. Anarkistgruppen hade en skylt där det stod: “Cops kill people and protect nazis”. De fick inga applåder för det budskapet. Vänsterpartiets marschdeltagare undrade vad Allianspartierna hade i paraden att göra. I övrigt var det mycket kritik mot Sverigedemokraterna och deras intoleranta nationalistiska politik.

Aftonbladet rapporterar att polisen avlägsnade 15 stycken från NMR från Klarabergsgatan som verkade ha planerat någon typ av aktion, och ytterligare två personer greps efter att ha stört den allmän ordningen. Polisen ville inte säga om de kom från NMR.

 

Foto: Göran Wagneklev / PP-Press