Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

13 år i fängelse – och sedan friad

Bokomslag. Foto: Mondial Förlag
Foto: Mondial Förlag

Kaj Linna blev dömd till livstids fängelse för det omtalade mordet i Kalamark. Efter 13 år i fängelse blir han till slut frikänd. Under de 13 åren har han inte ens haft någon permission. Nu har han skrivit en bok om sin tid i fängelset och kampen för resning.

30 maj 2017 kom Kaj Linna ut ur fängelset efter att ha suttit av tretton år för ett mord som han inte begått. Men för att komma dit var han och hans advokat tvungna att skicka in flera resningsansökningar. Den första, som skickades in bara ett par år efter att han dömts, avslogs för att åklagaren som dömt honom fick yttra sig om den. Självklart ville inte han se en resning. En resning skulle ju vara ett underkännande av domen. Men om den resningen gått igenom så hade inte staten långt senare behövt betala 18 miljoner i skadestånd till Kaj Linna, och besparat honom de följande 11 åren i fängelse för det omtalade mordet i Kalamark 2004.

Nu har han skrivit en bok om sitt fall där vi får följa honom ifrån det han får veta att han är misstänkt för mordet fram till att han till slut blir frisläppt. Boken ”Besökaren” har han skrivit tillsammans med Theodor Lundgren. Det är på det hela taget en rätt skrämmande läsning om hur lätt han kunde bli dömd på obefintlig bevisning. Och om inte Stefan Lesinski på Dagens Nyheter hade tagit sig an fallet och gjort en grundlig undersökning som smulade sönder åklagarens påståenden så hade han förmodligen fortfarande suttit inne. I boken får man förklaringen till att poliserna ville sätta dit honom men det ursäktar ingenting, snarare tvärtom.

Enda invändningen man kan ha mot boken är att hans skildring utav livet i fängelset kan upplevas som rätt saklig och känslokall. Det är verkligen ingen helvetesskildring à la Dickens eller Dostojevskij, även om det kan vara jobbigt nog ibland att dela livsutrymmet med lättkränkta förortsgangsters. Men han skriver redan i förordet att han kan uppfattas som likgiltig och känslofattig men han var tvungen att skärma av för att ”palla”. Trots att man vet hur det slutar så är det spännande att följa hans kamp för resning och frikännande. Det är lätt att föreställa sig hans chock och ångest när han slöläser tidningen på ett internetcafé i Amsterdam i väntan på bussen till London och får veta att han är misstänkt för ett mord i Sverige.

Medförfattaren Theodor Lundgren är född 1979. Han har tidigare medförfattat och spökskrivit ett flertal böcker, många i samma genre som ”Besökare”. Till exempel har han skrivit ”Svenska rånare” som handlar om några grova rån i början av seklet, och böckerna ”Jag är Ida” och ”Jiddra inte” som båda handlar om unga människor som lever ett liv fyllt av våld.