Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vandra och njut

Bokomslag med Amelia Adamo och Lotta Byqvist. Foto: Lava Förlag.
Foto: Lava Förlag.

Amelia Adamo och Lotta Byqvist har kommit ut med en bok om långvandringar för livsnjutare. Här får man tips på vandringar som är bra att kombinera med något fint hotell med god mat.

Tillhör du de som gillar att ta ut dig på en lång vandring i ett vackert landskap men inte gillar tanken på att sedan på kvällen laga en torftig middag på ett stormkök och lägga dig oduschad i kall sovsäck? Utan tycker att efter ett hårt dagspass ska man belöna sig själv med en god middag med ett eller två glas vin och sedan krypa ner i en skön säng. Isåfall har Amelia Adamo och Lotta Byqvist skrivit boken för dig. Deras bok ”Vandra & Njut” handlar just om det, vandra och njuta. Både av själva vandringen och efteråt. De skriver att vandra har blivit allt mer populärt de senaste åren i alla ålderskategorier, men speciellt gäller det de i åldersgruppen 50 plus. Och de vill ha det bekvämt. Dessutom så uppskattar man aldrig ett vällagat mål mat så mycket som efter ett rejält fyspass.

Boken innehåller många tips på sköna vandringar som utgår från något hotell som de gillar, både långa dagsvandringar och kvälls- eller eftermiddagsvandringar. Tyvärr måste man ofta ha bil för att komma till hotellet eller till eller ifrån vandringsleden. Men det är väl ofrånkomligt. Det är sällan vandringsleden börjar eller slutar direkt vid hotellet. Ungefär hälften av vandringarna är förlagda till Sverige och hälften till Italien och Portugal, med tyngdpunkt på Italien. Lotta Byqvist har bott i Åre så det är en hel del från Jämtland.

Förutom tips på vandringsvägar så får man också tips på utrustning och hur man förbereder sig fysiskt för en rejäl vandring. Det kanske är någon härdad fjällräv som fnyser åt konceptet att bo på hotell och äta vid dukat bord när man är ute och vandrar. Men varför ska man inte få njuta? Hela vandringen blir ju mycket trevligare då. Enligt en nyligen genomförd undersökning är ett vanligt argument mot träning att det är tråkigt. Kanske blir det lättare att genomföra om man har någonting trevligt att se fram emot. Petter Askergren skriver i boken ”Vin – så funkar det” som han skriver tillsammans med Alf Tumble ett helt kapitel om att kombinera vin och träning.

Boken innehåller många fina bilder men dessvärre står det ingenting om när och var de är tagna. Det hade varit rätt värdefullt att veta. Men det finns en lista längst bak över böcker och hemsidor och dylikt som de använt. Det är bra.

Boken är utgiven på Lva Förlag.