Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En lite lugnare dryckesfestival

Häller upp whisky i ett whiskyglas. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu i helgen var det dryckesmässa i Stockholmsmässan där man kunde prova exklusivt lakritsöl och Mackmyras nysläppta säsongswhisky, och mycket mer.

För dig som är intresserad av att prova nya sorter av öl och whisky men tycker att whiskyfestivalen i Nacka Strand är för stimmig och för mycket trängsel så finns det ett alternativ sedan ett par år tillbaka. Varje år vid  den här tiden så kan man besöka dryckesmässan ”Mat, malt och destillat” där man kan gå runt i lugn och ro utan trängsel och botanisera bland både udda och mer traditionella bryggerier och destillerier. Det finns även tre stycken Food-trucks så att man slipper dricka på tom mage och det finns flera montrar där man kan provsmaka och köpa allehanda delikatesser.

Man kan till exempel gå till Jämtlands bryggeri och prova några goda öl. Om man har varit uppe och åkt skidor i Åre så har man säkert stött på någon av deras öl, men utanför Jämtland så får man ofta vända sig till Systemets beställningssortiment om man ska ha tag i deras produkter. Men deras julöl och deras Jämtlands Bärnsten säljs över hela landet. Fenix Bitter Ale finns bara i Jämtland. Det är en bitter öl som samtidigt har en tydlig smak av rostat bröd med smör. Åre Lager har en frisk smak med inslag av citrus och en aning beska. Det finns också bara i Jämtland. Men deras öl Duke of Earl, Earl Grey IPA, finns inte ens i beställningssortimentet. Det gjordes enbart för den här mässan och en dryckesmässa i Göteborg snart. Om det tas emot väl så kanske det kommer ut i serieproduktion. Det var en perfekt sommaröl, blommigt och fräscht.

Hos Telge bryggeri drack jag ett exklusivt öl som på bolaget kostar nästan en hundring för 33 cl. Telge Brygghus Imperial Lakrits Stout kostar 93,30 kr. Alkoholhalten ligger på hela 11%. Men kraftiga stouts brukar ha lite högre alkoholhalt för att framhäva smaken. Den är  gjord på riktig lakritsrot och lagras sex månader för att få ordentlig smak. De har också en hallon & lakritsöl som görs på färska hallon. Den har väldigt mycket hallonsmak med en aning lakrits i bakgrunden. Den finns bara på deras pub Telge Brygghus i Södertälje.

Ölflaskor. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Pasion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Pasion

Mackmyra passade på att marknadsföra sin säsongswhisky. De släppte den förra fredagen i en liten upplaga. Eftersom det är för sommarsäsongen så passar det ju bra med en whisky med äppeltoner. Mackmyra Ex-Calvados är, som namnet antyder, lagrad bland annat på gamla Calvadosfat. Den smakar som en lite mjukare bourbon. Sin whisky för vintersäsongen presenterar de på whiskyfestivalen i Nacka Strand i oktober.

Från Mackmyra gick vi vidare och provade Old Pulteney och Ancnoc ( uttalas inte ängknåck utan anock ). ”Ancnoc” betyder ”vid kullen”. Destilleriet ligger vid en kulle och tar vatten från fyra bäckar som rinner nedför kullen. I somras när det var så torrt fick de stoppa produktionen några veckor för att det var för lite vatten i bäckarna. Vi började provningen med en 12-årig Pulteney. Den smakade av frukt och marsipan, ingen rökighet. Till den fick vi prova en Godminster Organic Cheddar. De passade bra ihop. Sedan gick vi vidare till en Ancnoc, den hade en elegant smak av marsipan och hononug. Efter den fick vi prova den rökiga varianten av Ancnoc, Ancnoc Peatheart. Den var riktigt bra, hade en härlig rökighet. Den finns i bolagets beställningssortiment.

Hos Hults Dryck & Delikatess fick vi prova udda och goda drycker från ett destilleri i Österrike som de har samarbete med. De gör smaksatt rom, likörer och fruktdestillat. Först provade vi Prinz Hoadla Blåbärssnaps. Den hade en fin blåbärssmak men var lite för söt för att drickas som traditionell snaps. Den kanske passar till väldigt salt eller stark mat eller som en aperitif. Passar säkert bra som drinkbas också. Sedan fick vi prova Prinz Alte Marille Fatlagrad Aprikossprit. Det var den som allting började med. Ena grundaren till Hults Dryck & Delikatess upptäckte den när han var i Österrike och åkte skidor. Den har en god aprikossmak. Men godast var Prinz Rum Coconut, 40%. Den smakade som en tropisk drink med kokos och choklad. Den finns på bolaget i Kristinehamn och Örebro, annars får man beställa den.

Sista destilleriet vi besökte var Bulleit Straight American Rye. Den fick vi smaka två varianter av. Den ena, med röd etikett, var en traditionell bourbon, mjuk och lättdrucken. Den andra, med grön etikett, var lite annorlunda med en söt smak av smörkola. Rätt god faktiskt. Den traditionella är lättast att få tag i, den säljs i 370 butiker. Den andra i bara 40.

Som avslutning gick vi till Pralinhusets monter och smakade choklad. De har alltid någon ny udda smak. Den här gången fick vi smaka en choklad med ingefära, chili och havssalt och en med ananasfudge, karamell och havssalt. Den första var godast. De starka kryddorna bröt av fint mot den söta chokladen, men det var inget fel på den andra.

Olika sorters chokladkakor. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Pasion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Pasion

 

Vi gick även runt med en videokamera och filmade och gjorde intervjuer. Det kan ni se på aftonkuriren.tv.

Betygslista: ( 1-5 )

Fenix Bitter Ale:

Åre Lager:

Duke of Earl, Earl Grey IPA:

Telge Brygghus Imperial Lakrits Stout:

Telge Brygghus Imperial Hallon & Lakrits Stout:

Mackmyra Ex-Calvados:

12-årig Pulteney:

Ancnoc:

Ancnoc Peatheart:

Prinz Hoadla Blåbärssnaps:

Prinz Alte Marille Fatlagrad Aprikossprit:

Prinz Rum Coconut:

Bulleit Straight American Rye: Röd etikett:

Grön etikett:

Choklad:

Ingefära, chili och havssalt:

Ananasfudge, karamell och havssalt:

Mörk, 80%: