Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

2,7 miljoner personer får skattepengar i juni

Kvinna med pengar i håret. Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Den 4-7 juni får 2,7 miljoner personer dela på drygt 23 miljarder kronor i skatteåterbäring. Nytt för i år är att även den som deklarerat på papper kan få återbäring i juni.

– I år får rekordmånga tidig återbäring, även de som deklarerat på papper. De allra flesta får numera eventuell återbäring senast i juni. Med utbetalningen nu i veckan så är det cirka 4,8 miljoner personer som har fått sin skatteåterbäring, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

I utbetalningen i juni delar 2,7 miljoner personer på 23,1 miljarder kronor. Redan i april fick över två miljoner personer dela på 13,7 miljarder kronor.

Från och med den 3 juni börjar beskeden om slutlig skatt att skickas ut till dem som har digital brevlåda. Utskicken på papper pågår i flera omgångar fram till midsommar. Utbetalningarna av skattepengar påbörjas på eftermiddagen den 4 juni.

För att få pengarna utbetalade automatiskt måste man ha anmält bankkonto. Den som inte redan anmält sitt konto kan göra det nu, antingen via bankgirot.se eller inloggad på skatteverket.se. Det tar cirka två bankdagar för kontot att registreras. Därefter kan utbetalning begäras vilket lättast görs i e-tjänsten Skattekonto. Normalt tar det tre bankdagar innan pengarna finns på kontot.

Ett antal personer som ska få tillbaka skattepengar kommer inte att få det i början av juni, trots att de har deklarerat senast den 2 maj. Det kan bero på att de har tagits ut för någon av Skatteverkets kontroller och att deras deklarationer ännu inte är färdighanterade. Slutskattebeskedet kommer i dessa fall när hanteringen av deklarationen är klar.

Den som har skatt att betala får normalt sitt skattebesked i augusti. Skatten ska då vara betald senast den 12 november.

Källa: Skatteverket