Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Expo inleder samarbete med norsk tidning

Foto: Expo
Foto: Expo

De nationalistiska rörelserna jobbar internationellt, och svensk och norsk extremhöger håller tät kontakt. Därför inleder nu svenska Expo och norska Filter X ett research- och informationssamarbete.

– Vi ser ett tydligt behov av samarbete över gränserna. Att utbyta kunskap är avgörande för att vi ska lyckas med våra granskningar. Splittringen i Nordiska motståndsrörelsen och terrordådet i Bærum är bara de senaste exemplen som visar på behovet av dialog, säger Anna Fröjd, chefredaktör på tidningen Expo.

I början av förra veckan lanserade norska Filter sin nya sajt Filter X som, likt Expo, koncentrerar sin bevakning kring hat och extremism.

– I Norge behöver journalistiken om de här miljöerna och deras sympatisörer bli betydligt mer systematisk och synlig, och 2019 är det tätt sammanvävt med situationen i Sverige. Expo är en förebild när det kommer till genomarbetade granskningar av högerextrema miljöer över tid, och vi ser fram emot ett långvarigt samarbete, säger Harald S. Klungtveit, redaktör Filter X.

Källa: Expo