Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bak och choklad på Stockholmsmässan

Skål med stora praliner. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB

På Bak & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den här helgen kan ni både se och smaka olika typer av choklad och bakprodukter. Dessutom finns det drycker, glass och julpynt(!).

Bak & Chokladfestivalen firar snart 20-årsjubileum. De första åren höll de till på Nordiska Museet men det blev för trångt där. Det var långa köer utanför. Förra året hade de 18 000 besökare. Och det är ju inte konstigt. Kvalitetschoklad med hög kakaohalt och inte så mycket socker är ju faktiskt nyttigt. Och det händer ju en del på mässan också. På fredag klockan 15 utnämns Årets konditor. Temat för i år är De fyra elementen. Det som den namnkunniga juryn tittar på är smak, utseende och hur man gjort det, det ska alltså vara gott och avancerat. Vinnaren får 40 000 kronor och en ordentlig skjuts i karriären.

Nytt för i år är Årets pralin. Den finns bara att köpa på mässan. Pralinen för i år är skapad av Gustaf Mabrouk. Han blev tidigare i år utnämnd till Världskonditor. Nu till den här mässan blev han ombedd att göra första Årets Pralin. Då fick han idén att slå ihop den två delarna bak och choklad till en kanelbullepralin. Den är riktigt god, kryddad med kanel. Men den hade varit ännu bättre om man också lagt till kardemumma, som ju också finns i kanelbullar, och använt lite mindre socker.

En av utställarna vi besökte var Kakaw.se. Grundaren är utbildad agronom och har arbetat i flera år i det lilla syd-amerikanska landet Belize med små ekologiska jordbruk. Företaget säljer främst ekologisk choklad från Syd-Amerika, som är kakaobönans ursprungsland, men även från Afrika. De är ett litet företag men har en stor variation av choklad just för att de samarbetar med många olika odlare. För det blir väldigt olika smak beroende på vilken sorts kakaoböna man använder, hur man fermenterar den och hur hög kakaohalt man har i den slutliga produkten. Från Belize provade vi både choklad med 70 procent kakao och 100 procent. Det var stor skillnad. Och sedan provade vi hundraprocentig choklad från Brasilien. Den var ännu lite bittrare än den från Belize. Till skillnad från viner så spelar jordmånen endast en liten roll.

Två flickor bakar. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion
Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Hos B. Eriksson provade vi stora praliner med en jordnöt omgiven av salt kola, La Perla, och en ny smak från Gardini; tunn choklad som också är smaksatt med salt kola. Vidare fick vi smaka en choklad från Marou ( Inte att förväxla med Marabou som inte har någon plats på den här mässan.) smaksatt med kumquat, en liten citrusfrukt. Den smakar mest mörk choklad med en ton av citrus på slutet som tillför lite syrlighet.

Hos Zebeda fick vi smaka choklad smaksatt med rabarber och quinoa. Den hade en frisk smak. Och så fick vi prova en 74-procentig från Elfenbenskusten, också från det franska företaget Ethiquable, en av de få bra sorterna från det landet där mycket är industriproducerat. Zebeda säljer också chokladkakor på ett kilo för 290 kronor. Det finns 72%, 82% och 100%. Där kan man även köpa kokböcker. Nytt för i år är en bok som heter ”Happy cookies. Att baka utan gluten, mjölk, ägg och vitt socker.”

På Chokladfestivalen säljs det varje år chokladskulpturer tillverkade av någon skola. I år är det studenter på Yrkeshögskolan i Kristianstad som tillverkat dem. De följer med sin tid. En av skulpturerna är en påminnelse om klimatstrejken och Greta Thunberg. Den var såld redan ett par timmar efter att mässan öppnat.

I övrigt så fanns det bland annat lakritspepparkakor från Lakritsfabriken i Ramlösa. Men de var rätt torra. Eller också kunde man gå till   Kokosbollar i Jämtland och prova deras handgjorda kokosbollar. Efter all choklad så är man förmodligen törstig. Då passar det bra att gå och dricka Amarula. De har både Amarula Slush och Amarula on the rocks. Det var ett bra sätt att avsluta besöket. Första gången jag gillat Slush.

Vår betygssättning 1-5:

Årets pralin, Kanelbulle:

Belize 70%:

Belize 100%:

Brazil 100%:

La Perla, B. Eriksson:

Gardini, Salty caramel:

Marou Kumquat:

Ethiquable, rabarber & quinoa:

Ethiquable, Ivory Coast 74%:

Lakritspepparkakor:

Kokosbollar från Jämtland:

Amarula slush:

Amarula on the rocks: