Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ryttargalan 2019

Henrik von Eckerman på en symbolisk häst efter att ha fått veta att hans häst blivit utnämnd till Årets häst. Foto: Julius Lindblom / pp-press
Henrik von Eckerman på en symbolisk häst efter att ha fått veta att hans häst blivit utnämnd till Årets häst. Foto: Julius Lindblom / pp-press

På Ryttargalan på onsdagskvällen var det prisutdelning och underhållning med kända artister.

Igår var det ryttargala på Grand Hotell som en upptakt till Stockholm International Horse Show som börjar på Friends Arena ikväll. Här bjöds det på prisutdelning och underhållning, förutom en massa god mat och gott vin. Peder Fredricson fick ännu ett pris, den här gången i hoppning, och Lina Hedlund från Melodifestivalen underhöll. Hon inledde med sin ”Victorious” och gjorde en cover på Robyns ”Dancing on my own”. Senare avslutade hon kvällen med att sjunga ”Stay the night”. Innan hon sjöng den gav hon publiken en grundkurs i disco-moves. Det var ett roligt förspel till låten som fick publiken på fötter. Förutom Lina Hedlund så underhöll även Cirkus Cirkör och en jazzgrupp mellan prisutdelningarna och de olika maträtterna.

De flesta pristagarna var inte så kända, eller helt okända. Ett pris har just som idé att uppmärksamma någon som inte är känd, men kanske borde vara det. De som vinner de stora tävlingarna är ju ofta de bästa av de bästa. Men så finns det ju de som lyckas väldigt bra efter sina förutsättningar men inte får någon större uppmärksamhet. För dem så har Patrik Kittel instiftat priset Årets kämpe. Den första personen någonsin att ta emot det priset blev Carolin Rutberg som trots sin MS är med i ryttarlandslaget och jobbar med domarutbildningar och mycket mer. Hennes närmsta större mål är att delta i Paralympics i Tokyo nästa år. Patrik Kittel fick själv pris på galan i dressyr.

Samtidigt med Peder Fredricson och Patrik Kittel så fick även tre andra personer kliva upp på scenen och ta emot priser. De tre var Ludvig Svennerstål i fälttävlan, Marika Strömberg i sportkörning och Kjell Westerback i distansritt.

Allra först uppmärksammade man alla ryttare som tagit emot medaljer i olika tävlingar under året. De var 19 stycken. Sedan började man dela ut en rad med priser.

Magnus Samuelsson och Lina Hedlund. Foto: Julius Lindblom / pp-press
Magnus Samuelsson och Lina Hedlund. Foto: Julius Lindblom / pp-press

Årets ridskolehäst blev Qummin på Norrköpings ridskola som är en egenuppfödd häst som är bra på att hantera både nybörjare och mer erfarna.

Priset Morgonens stjärna ska gå till en person under 25 med internationell erfarenhet. Det gick till Ebba Adnervik som red rakt in i Senior-EM. På frågan så svarade hon att hon inte tyckte att det var så stor skillnad mellan junior- och seniortävling. När hon inte rider så läser hon femte året till civilingenjör i Lund. Priset delades ut av Magnus Samuelsson, Världens starkaste man. Ebba Adnervik vann sedan också priset Årets komet. Det är ett pris som röstas fram av tidningen Ridsports läsare. 30 000 personer hade röstat. Ebba sa att hon har förhoppningar om OS 2024.

Priset Morgondagens häst gick till Astoria. Förra året vann ägarna till Astoria pris som Årets uppfödare. Astoria är egen uppfödning i tredje generationen. De beskriver henne som en vanlig häst med ovanlig tävlingsinstinkt.

Årets ridlärare blev Carina Bergh från Järna ridklubb. Hon säger att hon ser alla elever, även i en större grupp, och behandlar alla med respekt. Hon är i ridhuset sex dagar i veckan och har ridit sedan hon var 16. Prisutdelarna pratade om att problemet med ungdomsidrotten idag inte är barnen utan föräldrarna, speciellt papporna.

Årets hederspristagare blev Ulf Rosengren som varit aktiv inom ridsporten i 60 år och bland annat skapat Ridborgarmärket. Han är hedersordförande utan ansvar för SIHS under helgen och kan bara njuta av tävlingarna. Trots sin ålder har han ingenting emot förändring. ”Utan förändring utvecklas man inte. Den enda konstanten är föränderligheten.”

Årets uppfödare blev Tobias Hansson som är fjärde generationens uppfödare. Tricket med att vara uppfödare är att man måste ha lång framförhållning, 12 år eller mer. Om priset sa han att pengar är viktigt men äran är viktigast.

Årets häst, till skillnad från Framtidens häst, blev Toveks Mary Lou. Om den sa Henrik von Eckerman att utan den skulle han inte vara där han är idag. Efter prisutdelningen red han ut på en käpphäst anledd av några ridskoleflickor. Man kan inte klaga på stämningen på Ryttargalan.

Årets hästskötare blev Roberto Scherneck som gjorde en heroisk insats i somras när Sara Algotssons hästtransport började brinna under transport i Polen i juni i år. Tyvärr så förlorade hon två av sina bästa hästar men hennes son blev räddad ur den brinnande bilen.

Årets ridskola blev Värmdö ridklubb, en klubb med lång kö för att bli medlem. En av företrädarna på scen sa att det är en klubb där alla trivs och utvecklas, både hästar och människor.

Årets eldsjäl blev Margareta Bjelkstrand som varit trogen Vällingby ridsällskap i 60 år.

Allra sist kom de två tyngsta priserna: Årets prestation och Årets Bragd.

Årets prestation blev Fälttävlanslandslaget förärade. Årets bragd blev hopplaget i Aachen tilldelade för sin bragd att slå tyskarna på deras nationalarena och ge Sverige guld. Aachen är en enormt stor och svår bana och räknas som ett inofficiellt VM.