GöteborgsOperans Danskompani drar igång nya året med dundersuccén Stoic

 Stoic av Sidi Larbi Cherkaoui. Nicolaa Leahey, Maxime Lachaume, Princess Madoki, Sabine Groenendijk, Dorotea Saykaly. - foto: Mats Bäcker
Stoic av Sidi Larbi Cherkaoui. Nicolaa Leahey, Maxime Lachaume, Princess Madoki, Sabine Groenendijk, Dorotea Saykaly. – foto: Mats Bäcker

”Så jävla genial att benen viker sig”. GöteborgsOperans Danskompani rivstartar det nya året med hyllade Stoic av Sidi Larbi Cherkaoui. Ett tema i verket är psykisk hälsa och vid nypremiären 12 januari hålls ett eftersnack med bland andra Urban Ungerstedt, professor i neuropsykofarmakologi.

Koreografen Sidi Larbi Cherkaoui vinner pris efter pris och världens danskompanier slåss om att locka honom till sig. Stoic är hans tredje samarbete med GöteborgsOperans Danskompani, som inleddes med luftiga Noetic (2014) och jordnära Icon (2016) – vars efterföljande turné blev dokumentärfilmen 3,5 ton lera på dansturné, som sändes av SVT i somras och som fortfarande kan ses på SVT Play.

Dansverket Stoic hade världspremiär på GöteborgsOperan hösten 2018 och publik och recensenter jublade. Några pressklipp:

”Stoic är så jävla genial att benen viker sig. Måtte det aldrig ta slut. Det gör den, men inte applåderna.” — Borås Tidning
”Stoic är en dryg timme av filosofisk begrundan över vad vi menar, vad vi står för och vad kärlek kan betyda. Det är en sammansatt upplevelse som skapar starkt eftertryck.” — Göteborgs-Posten

I ett bibliotek pågår livet för fullt i vanföreställningen om att ingenting någonsin kommer att förändras. Besökarna söker lugn och ro eller lever ut sina dekadenta liv. De är självupptagna och bekräftelsesökande och fyller sina liv med saker och beroende i jakten på inre frid. Ingen lyssnar på någon annan när alla är upptagna av att framställa sig själva på bästa sätt.

– Vi befinner oss i en tid där öppenheten sluts och gränser stängs. Jag drömmer om att människor ska våga knyta an till varandra igen. Visst, du kanske bränner dig på vägen men det betyder inte att det är fel väg att gå. Tvärtom är det rätt väg att gå. Att aldrig ge upp nyfikenheten eller tron på, tilliten till, andra människor. Stoic vill vidga de gränser som stängts, sa Sidi Larbi Cherkaoui inför världspremiären.

Det enorma grå biblioteket, ett ikoniskt konstverk av belgaren Hans Op de Beeck, är en motvikt till människornas yvighet. Det är likgiltigt och orubbligt – stoiskt. Arabisk sång, kongolesisk musik och japanska slagverk vävs samman av kompositören Felix Buxton från house-duon Basement Jaxx.

Nypremiär söndag 12 januari kl 18:00, Stora scenen
Längd: 1 timme och 20 minuter, ingen paus. Talad dialog på engelska, till viss del textad på svenska.
Stoic är en samproduktion med Eastman. Endast två föreställningar, 12:e och 16:e januari.

Källa: GöteborgsOperan