Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mobbad tjej får sin livs dröm förverkligad

Herenco har tillsammans med andra samarbetspartners i näringslivet och Glada Hudik hjälpt Emma Örtlund att förverkliga sin livs dröm att för en dag få gå på catwalken i New York.

Emma har länge drömt om att få vara fotomodell, få göra sig fin, klä upp sig i fina designkläder och få stå i rampljuset. När hon var yngre vågade hon inte fantisera om detta, mycket för att hon har en intellektuell funktionsnedsättning samt lider av epilepsi. En förklaring till varför hon blev mobbad i skolan.

Emma är född och uppvuxen i Gislaved. För några år sedan skrev hon ett brev till Per Johansson, som är verksamhetsledare för Glada Hudik och berättade om sin livs dröm om att få bli fotomodell. Hon tyckte hon hade de rätta förutsättningarna för detta och berättade samtidigt att hon aldrig valde att gå på studentbalen på grund av sina mobbare. Men hon ville ha revansch. Hennes dröm var att få medverka vid Fashion Week, den berömda modeveckan i New York, och få gå på catwalken. Hon menade att människor med handikapp också har rätt att få skina och synas i offentliga sammanhang.

Revanschen

Per berördes av Emmas önskan och beslutade sig för att anta utmaningen. Med hjälp av gänget i Glada Hudik-teatern startade de sin spännande och omtumlande resa tillsammans med målet att förvekliga Emmas dröm att slutligen få gå på catwalken.

Detta har resulterat i en varm verklighetsskildring i dokumentären Catwalk som har smygpremiär i Gislaved den 29:e och premiär 31 januari i övriga Sverige. I filmen visade Emma upp kläder som är ritade av designern Frida Jonsvens.

Catwalk är en film, som förvisso slutar med en modeshow i New York under Fashion Week, men som genomsyras av budskapet som handlar om alla människors lika värde. Att alltid har rätten att få vara sig själv samt att alla duger som de är. Med sin unika historia sprider de medverkande både glädje och skönhet och är en inspirationskälla för oss alla.

–Rätten att vara sig själv är nog den viktigaste drivkraften dels för egen del, men även inom hela Herencokoncernen, en stor anledning till att jag ville stödja detta projekt. säger Lovisa Hamrin, ägare och arbetande ordförande i Herenco.

Ett allvarligt budskap

För att möjliggöra projektet har flera samarbetspartners krävts. En av sponsorerna är Herenco med Lovisa Hamrin i spetsen. Hon menar att ett av skälen till hennes engagemang är filmens viktiga budskap och mening, alla människors lika värde och rätten att drömma. Samtidigt vill hon ge en stor käftsmäll till modevärldens snedvridna skönhetsnormer och ideal.

Lovisa är samtidigt mycket imponerad av Per Johansson och hans sätt att jobba som ledare med Glada Hudik, hans ambition att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda. Mobbning, utsatthet och marginalisering är fortfarande en verklighet för många. Per har genom teaterns verksamhet möjliggjort möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket har gjort att rädslor och fördomar har övergått till förståelse och vänskap.

– Det är viktigt att våga drömma och sätta upp visioner. Olikheter behövs för att vi ska kunna tänka utanför gängse ramar, bygga kraftfulla team och utvecklas tillsammans. Att som Emma våga att ta hjälp av andra för att nå sina mål är en styrka. För mig är det viktigt att vi hela tiden strävar efter att skapa ett sådant klimat att alla ska kunna vara sig själva och våga tänka annorlunda. Det är viktigt att våga drömma och sätta upp visioner. Tar vi hjälp av varandra och gör det tillsammans blir allting lättare, avslutar Lovisa.

Källa: Herenco