Dramaten och Sveriges Radio fortsätter samarbetet med Svenska berättelser på scen

 Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat
Madeleine In Hwa Björk. Foto:privat

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetat och presenterat de dokumentära berättelserna live på scen tillsammans med poesi och musik. I vår ges en serie med tre föreställningar med en ny berättelse vid varje tillfälle. Premiär på Målarsalen den 19 mars.

I varje föreställning medverkar en lyssnare med sin egen dokumentära berättelse, och en inbjuden poet som läser sina dikter. Föreställningarna är sammansatta av Ola Hemström, producent på Sveriges Radio. Niklas Mesaros regisserar och Emma Augustsson står för musikinslagen, sång och cello.

19 mars: Stulet barn – Madeleine In Hwa Björk
Madeleine in Hwa Björk blir som barn adopterad från Sydkorea till Sverige. Men när hon som vuxen söker sina biologiska rötter får hon en överraskning. Hon är inte alls den hon trott hon varit.  Det blir början på en lång resa in i en värld där allt inte är vad det ser ut att vara.
Poet: Jon Ely Xiuming Aagaard Gao är transaktivist, poet och konstnär. Just nu är hen aktuell med utställningen Jag Vill Också Ba Göra Nåt Fint på StaDemonia i Stockholm samt konst-och klubbkollektivet fake daughter.

23 april: Svält och pelargoner – Anna Nygren
Anna Nygren är konstnär, författare, filmare och dramatiker men ätstörningen följer henne som en skugga. Anorexian har följt henne sedan hon var ett barn och skickat henne igenom vårdapparaten. En vård som paradoxalt nog lärt henne att det är hennes vikt som avgör hennes värde.  Nu är hon vuxen – men skuggan är kvar.
Poet: Louise Buenafe Mistén är en Malmöbaserad poet, med bakgrund inom musik och ljuddesign, som gärna låter ljudlandskapet bli en del av poesin.

14 maj: Brott och straff – René Lobos
René Lobos begick sina första brott redan som liten, han har suttit i fängelse flera gånger och har varit ledare för ett gäng. Det var när han, på häktet, kom i kontakt med föreningen Passus som han valde att lämna det kriminella livet. Men resan var allt annat än enkel.
Poet: René Lobos började under sin fängelsetid att skriva poesi som han läste högt för sina medfångar genom dörrspringan från sin cell. Han var även med när Dramaten i maj 2019 firade 10-årsjubileet av Spoken Word.

En produktion från Dramaten&.

Svenska berättelser på scen, den 19 mars, 23 april och 14 maj, Målarsalen.

Dramaten&
I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, kunskapsresistens och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar. Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.