Koreanska ishockeyförbundets ordförande, Mong-won Chung väljs in i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame

President of Korea Ice Hockey Association, Mong-won Chung som ska väljas in i International Ice Hockey Federation Hall of Famer. Foto: Prnewswire
President of Korea Ice Hockey Association, Mong-won Chung som ska väljas in i International Ice Hockey Federation Hall of Famer. Foto: Prnewswire

IIHF tillkännagav på sin hemsida sex nya invalda personer i Hall of Fame 2020, av vilka ordförande Mong-won Chung var den enda som valdes in i den så kallade “builder”-kategorin, för sin viktiga roll som ledare och administratör i utvecklingen av ishockey.

Ända sedan han påbörjade sin relation med ishockey genom bildandet av det kommersiella herrishockeylaget Mando Winia (föregångaren till Anyang Halla) 1994 har ordförande Mong-won Chung de senaste 25 åren arbetat för att utveckla och internationalisera ishockey i Korea, vilket gör honom till den femte personen från Asien som kommer att väljas in i IIHF:s Hall of Fame efter Yoshiaki Tsutsumi, Tsutomi Kawabuchia och Shoichi Tomida från Japan, och Boris Alexandrov från Kazakstan.

I tillkännagivandet om invalet i IIHF:s Hall of Fame 2020 berömde IIHF Chung för hans oöverträffade vilja, ansträngning och engagemang i sitt bidrag till utvecklingen av ishockey i både de koreanska och asiatiska ligorna och presenterade i detalj hans väg som en ishockeyns man.

Förbundet betonade särskilt att införlivandet av koreanska hockeylag i Pyeongchang-OS 2018 inte kunde ha skett utan Chungs ståndaktiga beslutsamhet, och att “symbolen för fred” genom bildandet av ett enda damishockeylag mellan Nord- och Sydkorea som fick uppmärksamhet över hela världen endast var möjligt tack vare hans vision, ambition och orubbliga engagemang.

Chung försvarade orubbligt sitt lag även på 2000-talet när de inhemska kommersiella herrishockeylagen i Korea började falla samman ett efter ett, och övervann en svår situation från ett snabbt sammanbrott av den inhemska basen, genom att kontakta kommersiella lag i Japan och få till stånd ett genombrott via en lansering av en ishockeyliga mellan de två länderna. Som ett resultat grundades Asia League Ice Hockey som har spelat en avgörande roll i utvecklingen av sporten i Korea.

Trots beslutet 2011 att ge värdskapet för vinter-OS till Pyeongchang tvekade IIHF att låta Korea automatiskt delta som värdland och ansåg det vara en “underutvecklad ödemark” för sporten. I januari 2013 blev Chung ordförande för Koreanska ishockeyförbundet och ett deltagande i de olympiska spelen var hans främsta mål. Han använde ett diplomatiskt nätverk för att övertyga IIHF och ledde herr- och damishockeylagen till kvalspel i september 2014 inför Pyeongchang-OS.

Den officiella ceremonin för Chungs inträde i IIHF:s Hall of Fame kommer att hållas i Zürich, Schweiz den 25 maj, den sista dagen av IIHF:s världsmästerskap 2020.

Källa: Korea Ice Hockey Association