Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nypremiär för De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj

 De sista vittnena. Foto: Carl Thornborg
De sista vittnena. Foto: Carl Thornborg

Ulla Kassius dramatisering av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs berättelser om barns upplevelser och minnen från andra världskriget i dåvarande Sovjetunionen hyllades och fick goda vitsord efter premiären i september 2017. ”Alla borde gå och se” skrev Aftonbladet. Med en ny bearbetning och delvis ny ensemble får den unga publiken nu åter möta några av Dramatens äldre skådespelare som återberättar dessa minnen från en tid då krigets vittnen var i samma ålder som vår nutida publik.

”Jag såg De sista Vittnena på Dramaten, en föreställning som gick dagtid för skolbarn. Jag trodde inte mina ögon. Det var fantastiskt!” Krister Henriksson, skådespelare.

” Jag har inga ord till tack för denna föreställning.” Hédi Fried

”Äldre människor berättar för oss i publiken om sin barndom under andra världskriget, det som i Ryssland kallas Det stora fosterländska kriget. Det handlar om hunger, längtan, husdjur. Om hur vardagen plötsligt raseras, men också om hur en ny vardag uppstår. Vänskapsband, beroenden – den enorma kraften i vilja att överleva. Alla de som vittnar överlevde. De blev vuxna, skaffade jobb och kanske familj. Men kriget har naturligtvis påverkat dem på olika sätt. Barnen blir nya vittnen till de här livsödena och har känt sig stolta över förtroendet.” berättar Ulla Kassius, regissör, om föreställningen.

Ulla Kassius har arbetat som frilansande scenograf i mer än 40 år, bland annat på Backa Teater i Göteborg, där hon tillsammans med Mattias Andersson gjort en rad uppmärksammade föreställningar för barn och unga vuxna, som Brott och straff, Lille Kung Mattias och Utopia. På Dramaten har hon gjort scenografi och kostym till en lång rad föreställningar, senast Pussy Riot och Mattias Anderssons uppsättningar Idioten, The Mental States of Sweden och Stolarna av Eugène Ionesco.

Svetlana Aleksijevitj är en författare från Belarus som fick nobelpris i litteratur 2015. Hon var tidigt intresserad av att höra människor berätta om sina liv och som vuxen har hon intervjuat flera hundra personer. Intervjuerna har hon sammanställt i litterära verk som t ex Bön för Tjernobyl och Tiden Second hand. Inför utgivningen av boken De sista vittnena från 1985, på svenska först 2015, intervjuade hon gamla människor som var barn under andra världskriget, i Ryssland kallat det Stora Fosterländska kriget. Hundra av dessa vittnesmål är berättade ur barnets perspektiv, men filtrerade genom den vuxne som ser tillbaka på sin barndom.

En produktion från Unga Dramaten. Från 11 år.

Medverkande:
Astrid Assefa
Sten-Johan Hedman
Hans Klinga
Göran Martling
Per Mattsson
Lil Teselius

Av: Svetlana Aleksijevitj
Översättning: Kajsa Öberg-Lindsten
Regi och scenografi: Ulla Kassius
Bearbetning: Ulla Kassius och Anna Berg
Kostym: Moa Möller
Ljusdesign: Charlie Åström
Ljuddesign: Johan Bengtsson
Mask: Lena Strandmark

De sista Vittnena, nypremiär 27 februari på Tornrummet.

Källa: Unga Dramaten