Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sy- & hantverksfestivalen sticker ut på Stockholmsmässan

Väninnorna Carina Trulsson och Kerstin Keijsner har kommit ända från Mönsterås för att besöka festivalen.

Workshops för att lära nya färdigheter eller hitta nya produkter eller bara få inspiration. Möjligheterna var många för alla de tusentals besökare som kom till Sy- & hantverksfestivalen på Stockholmsmässan.

Nyfikna och hantverksintresserade besökare samlades i helgen på Sy- & hantverksfestivalen på Stockholmsmässan. Med totalt över 170 utställare erbjöds allt från tyger och garner via handflätade korgar till smycken och klockor. Den festival som för drygt 30-år sedan började som en ”sy-mässa” har utvecklats till en bred hantverksfestival som lockar nya besökare.

­­­­-Det är framförallt roligt att vi ser en ökande andel män som besökare, säger Fia Ekenberg, projektledare för festivalen. Festivalen hålls 5 gånger per år; en vår- och en höstmässa i Stockholm och sedan 2017 även årliga festivaler i Göteborg, Malmö och Umeå.

­­- Vi räknar med 12 000 besökare under festivalens 3 dagar, säger Fia. Under de senaste 10 åren har vi sett en fördubbling av antalet besökare.

På festivalen sitter väninnorna Carina Trulsson och Kerstin Keijsner efter en första runda bland utställarna. De har kommit från Mönsterås enbart för att besöka festivalen. För Carina är detta det andra festivalbesöken medan Kerstin gör sitt första besök.

-I Mönsterås har vi ett ”Stickkafé”, berättar Carina. Tolv av oss har bokat en bussresa till Stockholm för att besöka årets festival. Det är roligt att åka tillsammans med vänner som delar ens intresse.

-Det är mitt första besök på festivalen och den är större och bredare än vad jag förväntade mig, säger Kerstin.

Väninnorna är framförallt intresserade av alla de montrar med garner som finns på mässan. Sina kassar har de redan börjat fylla på; både med garner och handgjorda disktrasor.

-Men den största behållningen är all den inspiration man får när man går runt och besöker de olika montrarna, berättar de.

 

I en monter med afrikanskt hantverk står Sene Abdalah som gör sin sjunde festival i Stockholm.

Eftersom han framförallt arbetar som grossist ser han kontakten med slutkunderna som en viktig del i festivalen.

-Störst efterfrågan är det på mina afrikanska korgar, berättar han.

-Och jag känner ett ökat intresse för afrikanskt hantverk, fortsätter han. Innan han måste ta hand om nästa kund.

Myllret av människor i gångarna och aktiviteterna i montrarna vittnar om att det finns ett stort engagemang kring hantverk och de flesta ser redan fram mot höstens mässa.