Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Annorlunda Bergmanveckan 2020 – börjar redan i dag

Affish för filmen "En lektion i kärlek" med bl.a. Eva Dahlbeck. Foto: Bergmanveckan
Foto: Bergmanveckan

Bergmanveckan ansluter sig till de kulturevenemang som i kölvattnet av coronaepidemin skapar nya plattformar och digitala mötesplatser. Redan i helgen dyker de upp i vardagsrummen när de tillsammans med TriArt firar skådespelarikonen Eva Dahlbecks 100-årsjubileum med tre gratisfilmer.

Bergmanveckan kommer alltså – som det ser ut nu – inte att som vanligt äga rum på Fårö i slutet av juni. Men vi vill förmedla de bästa delarna av vårt program på annat sätt och i nya kanaler. Det första av flera planerade initiativ är att vi, i samarbete med filmtjänsten TriArt.se, bjuder på högkaratig helgunderhållning i hemmasittartider. Tre filmer med 100-årsjubilaren Eva Dahlbeck – ett komiskt geni och en av våra genom tiderna största skådespelare.
20-22 mars är Bara en mor, Eva och En lektion i kärlek tillgängliga gratis för alla på TriArt.se. Där finns också mer information om hur man tar del av filmerna.

– Eva Dahlbeck är ju något av det finaste vi haft i det här landet, säger Emma Gray Munthe, Bergmanveckans konstnärliga ledare. Det känns väldigt bra att just nu tillsammans med TriArt kunna erbjuda filmälskare tre av hennes filmer, och hjälpa människor att ha mindre tråkigt och kanske känna sig mindre oroliga en stund. Nu måste vi i Kultur-Sverige hjälpas åt.

Per Löwendahl, redaktör på TriArt.se, säger:

– Vi vill hylla en av svensk films stora. Under kommande helg 20-22 mars bjuder därför TriArt.se på tre Eva Dahlbeck-filmer som vi tycker alla borde se och se om. Bara en mor lär ha varit hennes egen favorit, vilket borde räcka som anledning att se den, En lektion i kärlek är min personliga Dahlbeck-favorit och förmodligen svensk films kvickaste kärlekskrig, Eva har hamnat lite oförtjänt i skuggan av hennes andra verk men är en fin Dahlbeckare väl värd att utforska. Mycket nöje!

Om Eva Dahlbeck

I Bergman-sammanhang medverkade Eva Dahlbeck i Kvinnors väntan (1952), En lektion i kärlek (1954), Kvinnodröm (1955), Sommarnattens leende (1955), Nära livet (1958) och För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964), dessutom i Eva (1948) och Sista paret ut (1956) med manus av Bergman. Den roll hon själv höll fram som sin främsta är den i Alf Sjöbergs Bara en mor (1949). Så småningom lämnade hon skådespelaryrket för att koncentrera sig på sitt författarskap. Hon skrev också manuset till Yngsjömordet (1966).

Källa: Bergmanveckan