Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Guldfeber – dokumentärserie om stölderna på det Kungl. Myntkabinettet

 "Det största kulturarvsbrottet inside någonsin i Sverige", säger polisens utredare. Mynt för 25 miljoner är borta. Snart står Kungliga Myntkabinettets direktör anklagad för grov stöld. Foto: Kungl. Myntkabinettet
”Det största kulturarvsbrottet inside någonsin i Sverige”, säger polisens utredare. Mynt för 25 miljoner är borta. Snart står Kungliga Myntkabinettets direktör anklagad för grov stöld. Foto: Kungl. Myntkabinettet

Den 19 april är det premiär för Guldfeber. En dokumentärserie av Åsa Blanck om stölderna på det Kungliga Myntkabinettet. Det beskrivs som det största insiderbrottet mot svenskt kulturarv någonsin. Guldfeber består av tre delar och har premiär i sin helhet på SVT Play den 19 april och går sedan på veckobasis i SVT 1 från den 21 april. Den första delen finns nu att hitta i SVT:s pressrum: https://pressrummet.svt.se/program/1394233.

Längst ner i valven i det Kungliga Myntkabinettet, mitt emot Slottet i Stockholm, förvaras en skatt. I skydd av armerade väggar och okrossbart glas, finns mynt och medaljer som samlats och vårdats under flera hundra år. Värde: 25 miljarder kronor.

Det sägs vara ett av världens finaste myntmuseum. Men under ytan döljer sig en annan berättelse. Mynt för 25 miljoner är borta. ”Det största kulturarvsbrottet någonsin i Sverige”, säger polisens utredare. Snart står museets direktör sedan urminnes tider, anklagad för grov stöld. Men det är bara början.

Fram träder en berättelse med episka dimensioner, mer komplex än vi någonsin kunnat föreställa oss. En berättelse som utspelar sig i en liten, sluten, exklusiv värld vi knappt visste existerade, med passionerade samlare, brödraskap, hemlighetsfulla ordnar.

Möt Mr Mynt, hans bror, kungens medaljvårdare, mynthandlaren, polisens godsspanare och de som jobbar kvar i spillrorna på museet, med brusten tillit och tusen frågor. Inte minst till museichefen – så vad har han att säga?

Vad har egentligen pågått på Myntkabinettet? Hur länge har det pågått? Hur många är inblandade? Och vad drev personer så högt uppsatta i samhället att gå över gränsen och riskera allt?

En dokumentärserie i tre delar från 2020 av Åsa Blanck med premiär på SVT Play 19 april och på SVT1 kl 21.00 21 april, 28 april och 5 maj.

—————————————————

REGI: Åsa Blanck. Åsas dokumentärer är flerfaldigt prisbelönta, både internationellt och i Sverige. 2007 vann hon en Guldbagge för bästa dokumentär för VikarienFamiljen Persson i främmande land vann Prix Europa 2012, tv-serien Kvartersdoktorn tilldelades Eric Forsgrens pris – Sveriges största dokumentärfilmspris. Och med filmerna om världens äldsta bloggare Dagny Carlsson, nådde hon nära nog ut till hela svenska folket.

FOTO: Ellinor Hallin. Guldbaggenominerad för bästa foto 2018 och prisad för bästa dokumentär på Tribeca Film Festival 2019 för Scheme Birds.

Källa: SVT