Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elin Sandström Bergmanveckans affischkonstnär

Målning av filmstjärnan Eva Dahlbäck som skulle fyllt hundra i år. Foto: Bergmancenter
Max von Sydow. Foto: Bergmancenters

Bergmancenter är glada att presentera årets affischkonstnär, Elin Sandström. Bergmanveckan 2020 är som tidigare meddelats inställd i fysisk form på grund av det nya coronaviruset, men lever vidare på andra plattformar. I år släpper vi dessutom inte bara en utan två affischer, som pryds av filmikonerna Eva Dahlbeck och Max von Sydow.

Illustratören och bildkonstnären Elin Sandström har skapat affischerna för Bergmanveckan 2020, och motiven är 100-årsjubilaren Eva Dahlbeck och den nyligen bortgångne giganten Max von Sydow.

– Vi är så glada och stolta över samarbetet med Elin Sandström – och så tacksamma för de här fantastiska illustrationerna! Det är bilder att bli glad och trygg av, och det känns som om Eva Dahlbeck och Max von Sydow hade varit bra att hålla i handen just nu, säger Emma Gray Munthe, festivalens konstnärliga ledare.

– Vi ser affischerna inte bara som ett sätt att hylla två giganter och visa att vi lever, utan genom att köpa dem kan man både få något väldigt fint att ha på väggen och stötta Bergmanveckan och Bergmancenter i de här för kulturbranschen svåra tiderna, säger Emma Gray Munthe.

Om Elin Sandström:

Illustratören och bildkonstnären Elin Sandström har gjort sig ett namn med bland annat porträttserien Sisterhood of Saints, och har haft flera tunga uppdragsgivare genom åren. Just nu är hon bland annat aktuell som illustratör till Jenny Jägerfelds och Mats Strandbergs bok Monster i terapi. Och nu alltså: Bergmanveckans affischkonstnär 2020.

– Jag älskar det! Som filmnörd känns det som att få komma hem när jag kliver in i det här sammanhanget. Genom min mammas stora filmintresse har jag fått växa upp med Bergmans filmer och svartvit matiné på TV. Där fanns alltid Eva Dahlbeck med, hon stack ut och gjorde intryck på mig. Även i ett barns ögon var hon en sann filmstjärna.

På frågan om hur Elin Sandström skulle beskriva Max von Sydows och Eva Dahlbecks uttryck svarar hon:

– Max von Sydow har ett intrikat, inspirerande ansikte att måla av. Det är i detaljerna som man fångar hans värdighet och lugn, och jag skulle ljuga om jag sa att det var enkelt – men det har varit en fröjd att få vistas i hans närvaro under målandets gång. Eva Dahlbecks uttryck är sylvasst! Hon utstrålar värdighet, självförtroende och intelligens. Det finns en skärpa i hennes uttryck som jag ville lyckas fånga i porträttet.

Källa: Bergmancenter