Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Drömmen om fotbollslandslaget

 Unisa kämpar han för att få svenskt medborgarskap och hans högsta önskan är att få representera Sverige i det döva fotbollslandslaget. Foto: SVT
Unisa kämpar han för att få svenskt medborgarskap och hans högsta önskan är att få representera Sverige i det döva fotbollslandslaget. Foto: SVT

Unisa Turay, 22 år, kom till Sverige från Sierra Leone tillsammans med sin mamma och storebror när han var elva år gammal. Nu kämpar han för att få svenskt medborgarskap och hans högsta önskan är att få representera Sverige i det döva fotbollslandslaget. I programserien Unisa följer vi Unisas Turays väg, kantad av en rad motgångar, för att försöka uppnå sin dröm.

Unisa Turay är gravt hörselskadad och det var först när han kom till Sverige som elvaåring, han fick ett eget språk, svenskt teckenspråk. I Sierra Leone kunde han inte kommunicera med de andra hörande barnen i skolan och försökte gissa sig fram genom att läsa av människors ansikten och läppar. Men det var mycket han inte förstod och fotbollen blev hans räddning.

-I Sierra Leone var jag alltid rädd och orolig men fotbollen räddade mig. Där kunde jag delta och förstå reglerna berättar Unisa Turay.

-Jag vill inte tänka på alla de jobbiga saker som hänt mig förut, utan fokuserar på fotbollen istället. Det är som min terapi, fortsätter Unisa Turay, som i seriens första avsnitt får hjälp av dövlandslagets förbundskapten Conny Bååth i processen att bli svensk medborgare.

Källa: SVT